Trendyol direnişçilerinden dayanışma çağrısı
Trendyol Genel Merkezi önünde açıklama yapan PTT-Sen ve DGD-Sen üyesi direnişçiler, Trendyol'u yenmenin zor olmayacağını ancak en önemli desteğin dayanışma olduğunun altını çizdi. Halka Trendyol'u boykot, işçi ve emekten yana olanları da dayanışmaya çağıran direnişçiler, "İşçiler birbirlerine tutunuyor" dedi.
Sendikalı oldukları için "küçülme bahanesiyle" işten çıkarılan PTT-Sen ve DGD-Sen üyesi Trendyol Esenyurt depo işçilerinin direnişi 15. gününde. Günlerdir depo önünde direnen işçiler şirketin Maslak'taki Genel Merkezi önünde açıklama yaptı.
TRENDYOL'UN EMEK DÜŞMANI POLİTİKALARINI TEŞHİR ETTİLER
"Trendyol işçiye hesap verecek" pankartının açıldığı eylemde, emekten yana çok sayıda sendika, örgüt yer aldı. Emekçilerin kürsüsünün kurulduğu eylemde söz alan direnişçiler yaşadıklarını aktardı ve Trendyol'un emek düşmanı politikalarını da teşhir etti. Öte yandan söz alan sendika temsilcileri de DİSK başta olmak üzere emekten yana olduğunu iddia eden konfederasyonların, gazetecilerin, siyasi partilerin yanında olmadıklarını belirterek; bugüne dek omuz omuza mücadele ettikleri ve dayanışmasını esirgemeyenlere teşekkür etti.
DİRENENLER SELAMLANDI
Memleketin birçok noktasında direnişin sürdüğü de hatırlatılan eylemde İzmir Bergama'da Agrobay, Dersim'de FEDAŞ, Soma'da maden işçileri başta olmak üzere direnenler selamlandı, sloganlarla yalnız olmadıkları haykırıldı.
ŞEN: BELİRLİ SÜRELİ İŞ Mİ VAR DA SÖZLEŞME BELİRLİ SÜRELİ
PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, Trendyol'un yüzde 300-400 oranla büyüdüğünü ancak işçiye açlık ve sefaleti, kölelik koşullarını reva gördüğünü kaydetti. Yasa yapıcılarına seslenen Şen, belirli süreli iş sözleşmesine tepki gösterdi. Şen, "Belirli süreli iş sözleşmesi dayatılmış. Belirli süreli iş mi var, beş buçuk ay sonra Trendyol'un sevkiyatı mı duruyor da belirli süreli. Emre sendika temsilcisi işten atılmış, sendika temsilcisini işten atmak 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası değil mi yasalar mı yalan söylüyor, bizi mi kandırıyorlar? Hukuk tanımazlık arşa mı ulaştı? Bunları soruyoruz" dedi.
Şen, patronlara seslendi ve en azından "yasalar yok, yasalar bizden yana, istediğimizi yaparız" diye dürüstçe konuşmalarını istedi.
ACAR: İŞÇİLER BİRBİRLERİNE TUTUNUYORLAR
DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar da işçi sınıfının direniş sırasında dayanışmadan dolayı teşekkür etmediğini hatırlattı ve ekledi: "Ama biz teşekkür etmek istiyoruz. Partiler, işçinin yanında olduğunu söyleyenler, seçimlerde kapımıza gelip oy isteyenler; işçinin emekçinin sesini ben duyururum, bu meseleyi ben çözerim bana oy verin diyenlere tek tek işçiler ulaştı. Tek tek aldığımız cevaplar var. Bizim bile söylemeye utandığımız cevaplar var. Sol dediğimiz basından tek tek dönülüp buradan söylemek istediğimiz cevaplar var. Hepinize teşekkür ederim, iyi ki varsınız. Bu kadarız ama güçlüyüz, buraları inletmeye yetiyoruz. Memleketin her yerinde işçiler bu cendereye, sıkışmışlığa karşı direniyor, seslerini çıkarıyor, gözaltına alınıyor; sendika başkanları direniş alanından uzaklaştırılıyor. Bu patronlara işlemeyen yasalar kılıcını tepemizde sallıyor. Buralara gelmek kolay değil, işçilerin direnmesi kolay değil. 13 bin lira maaş alıyor, 10 bin lira kira ödüyor. 3 bin lirayla yaşama tutunmaya çalışıyor. İşçi çocukları beslenemiyor, okula gönderilemiyor. Muhammet 12 yaşından beri çalışıyor biriktirdiği tek şey borç. Mehmet 9 yaşından beri çalışıyor biriktirdiği tek şey borç, utanıyorum diyor. Bu gökdelenlerde yaşayanlara birinin ses çıkarması lazım. İşçiler yalnız olduklarının, görünmediklerinin farkındalar ama birbirlerine tutunuyorlar" dedi.
'DİSK'E SÖYLÜYORUZ MUHATAP ALACAKSINIZ'
DİSK'in direniş alanlarında işçinin yanında olmadığının da altını çizen Acar, belirli süreli iş sözleşmesini ilk DİSK'in dile getirdiğini hatırlattı. Ancak DİSK'in bugün yaptığının araştırma verilerini yayımlamak, açıklama yapmak ve müzakere olduğunu da ekleyen Acar, şöyle devam etti: "Memleketin her yerinde belirli süreli iş sözleşmesi uygulanıyor, bir parça koparabildiğimiz sendikal örgütlülüğü yerle bir ediyor. Trendyol'a beş tane taşeron sokmuş, beş taneyi de yedeklemiş aman işçi belki yan yana gelir bu kadar cendereyi kırar, sendikaya üye olur beni de toplu sözleşmeye zorlar. Yetmemiş 5 buçuk aylık, kıdem ihbarı birikmesin bu işçinin, böcek gibi atabilirim. Yasa benden yana kimse de hesabını sormaz. DİSK'e söylüyoruz muhatap alacaksınız yaptığınız habercilik bunu herkes yapıyor. Tehlikeyi biz de görüyoruz belirli süreli iş sözleşmesi sendikal kazanımlara saldırıdır, buna tepki göstereceksiniz."
HALKA DAYANIŞMA, TRENDYOL'U BOYKOT ÇAĞRISI
"Çekincemiz yok Trendyol'u yeneriz" diyen Acar, daha önce kazanılan Migros, CarrefourSA direnişlerini hatırlattı. Acar, "Kuryeler direndi, Trendyol yenildi. Halk destek çıktı. Halk dayanışma gösterirse kazanırız. Çok değil iki gün Trendyol'dan sipariş vermeyin" çağrısı yaptı.
KÜÇÜKOSMANOĞLU: PATRONLAR 12 EYLÜL YASASINI DA AŞTI
Trendyol kuryelerinin direnişini hatırlatan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da yasaların 12 Eylül faşist yasasından kalma olduğunu ancak patronların bunu da aştığını kaydetti. Üyesi oldukları DİSK de dahil olmak üzere işçilerin yanında olmayanlara tepki gösteren Küçükosmanoğlu, Trendyol direnişçilerinin taleplerinin hem insani hem de kolayca karşılanabileceğini hatırlattı. Küçükosmanoğlu, dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Sık sık, "Sendika hakkımız söke söke alırız", "Kahrolsun sarı sendikacılık", "Agrobay işçisi yalnız değildir", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçiler burada Trendyol nerede" sloganlarının atıldığı eylem sokak başına yapılan kısa yürüyüşle sona erdi.