2 Ekim 2024 Çarşamba

Toz fırtınası hafta boyunca sürebilir!

Meteoroloji mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Toros, toz fırtınasının hafta boyunca ülke genelinde etkili olacağını söyledi ve uyardı: Kuvvetli rüzgâr can ve mal kayıplarına yol açabilir.

Ankara Polatlı'da dün gerçekleşen toz fırtınasının hafta boyunca etkili olabileceği uyarısı yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, toz fırtınasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Toros, Afrika ve Arap yarımadasından gelen toz taşınımının özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin hava kalitesini etkilediğini belirterek, "Türkiye'de mevsim itibarıyla bahar aylarında daha çok karşılaşılan toz taşınımı, bu hafta boyunca etkisini gösterecek"

Prof. Dr. Toros, toz fırtınasının tamamen lokal bir oluşum olduğunu söyledi ve ekledi: "Yeryüzüne yakın seviyelerde kuvvetli ısınmaya bağlı sıcak havanın, atmosferin yüksek seviyelerinde ise soğuk havanın buluşması nedeniyle oluşan kuvvetli sıcaklık farkı bölgede kuvvetli hava kararsızlığının oluşmasına neden oldu. Atmosferdeki kararsızlığın fazla olması, sistem geçişi sırasında oluşan ani ve şiddetli rüzgâr ve kurak bir arazi yapısı yerden çok fazla miktarda tozun havalanmasına yol açtı."

KUVVETLİ RÜZGARA DİKKAT!
Kuvvetli rüzgârlar ile havada uçuşan başta toz olmak üzere diğer cisimlerin can ve mal kayıplarına yol açabileceğini aktaran Prof. Dr. Toros, şunları söyledi: "Yeryüzünden kalkan tozların başta solunum ve dolaşım sistemlerimiz üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Can ve mal kayıpları oluşmaması için evlerin balkonlarında, çatılarında kuvvetli rüzgâr ile uçabilecek cisimlerin yerlerine iyi tutturulmuş olması son derece önemlidir. Bu tür kuvvetli rüzgâr geçişleri sırasında kapı ve pencerelerin de kapalı olması son derece önemlidir. Kuvvetli rüzgârlar yaşlı veya zayıf ağaçların devrilmesine yol açabilir."