'Torba Yasa'daki kritik maddeler işçi sınıfının mücadelesiyle geri çekildi'
Meclis'te görüşülen Torba Kanun'a ilişkin konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Öztürk, teklifteki kritik maddelerin geri çekilmesinin işçi sınfının mücadelesi sonucu olduğu belirtti. DİSK Genel Sekreteri Serdaroğlu, teklife karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini ifade ederken, Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı 'genel grev genel direniş' silahını kullanmak gerektiğini belirtti.
Meclis'te "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" görüşmeleri devam ediyor. Torba Kanun'un 22 maddesinden oluşan birinci bölümü kabul edildi. İșçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını hedef alan maddeler işçilerin mücadelesi sonucu çekilirken, İşsizlik Sigortası Fonu'nun patronlara teşvik ve destek adı altında hibe edilmesine yönelik maddeler geçerliliğini koruyor.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanvekili Osman Yıldız, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammet Levent Bülbül ile dün görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37. maddelerin çıkarılmasına karar verdiklerini açıkladı.
Teklifin 33. Maddesi, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki kişilerin belirli süreli sözleşmeyle çalıştırılmasını, 37. Madde ise 25 yaşından küçük gençlerin ayda 10 günden az çalıştırılması halinde emeklilik için gerekli sigorta primi ödenmemesini öngürüyor.
21. MADDE GERİ ÇEKİLDİ
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun'da tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçenlere 12 ay süreyle vergi istisnası öngören esnek çalışmayla ilgili 21. madde ise geri çekildi. Torba Kanun'daki diğer maddelerin görüşmeleri devam ediyor.
Teklifin gündeme geldiği andan itibaren işçilerin ve sendikaların tepkileri sürüyor. DİSK ve Türk-İş birçok ilde eylemler yaparak Torba Kanun'un geri çekilmesini istedi.
ÖZTÜRK: İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİ İKTİDARA GERİ ADIM ATTIRDI
Teklife ilişkin ETHA'ya konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, torba yasanın asıl amacının işçi sınıfının kırmızı çizgisi olan kıdem tazminatı olduğunu söyledi. İktidarın çok uzun süredir kıdem tazminatını gasp etmek istediğini ifade eden Öztürk, kıdem tazminatının fona devredilmesinin daha önce de gündeme geldiğini, ancak işçi sınıfının mücadelesi sonucu iktidara geri adım attırıldığını hatırlattı.
Teklifin 33. ve 37. maddelerinin geçmesi durumunda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağına dikkat çeken Öztürk, şöyle konuştu: "Torba Kanun'da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler belirli bir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli çalıştırılabilecek. Kıdem ve ihbar tazminatı hakkı olmayacak, iş güvencesi olmayacak, sendikalaşma hakkı olmayacak. Bu tam bir kölelik yasasıdır. Daha önce gündeme gelen kıdem tazminatının fona devredilmesi düzenlemesinden çok daha tehlikeli bir düzenleme. Bu tümden esnek ve kuralsız çalışmayı yaygınlaştıracak bir düzenleme, bunun kabul edilmesi sözkonusu değil."
'HAK ALMANIN YOLU MÜCADELEDEN GEÇİYOR'
Meclis'te görüşülen Torba Kanun'un geri çekilmesi için Türk-İş ve DİSK'in eylemlerinin olduğunu ifade eden Öztürk, "Geçmişte kıdem tazminatının fona devredilmesinden geri adım atılmışsa bu işçi sınıfının mücadelesi sonucudur. Bu da işçi sınıfının ve sendikalarının yürüyeceği yolun bir göstergesi aslında. Hak almanın, mevcut hakların korunmasının yolunun mücadeleden geçtiğini görüyoruz. Eğer alanda yoksanız, sadece görüşmelerle, diplomasi faaliyetleriyle bunları engellemenin olanağı yoktur" diye kaydetti.
Teklifte geri çekilmeyen maddelere ilişkin konuşan Öztürk, "Kalan maddelerde işçiler lehine bir şey yok. Ancak yakıcı olan geri çekilen maddelerdir. Son dönemde getirilen tüm düzenlemelerde işçiler lehine bir cümle bulamazsınız. Sadece sermayaye teşvik bulabilirsiniz" diye konuştu.
SERDAROĞLU: TORBA YASA 25 YAŞ ALTI ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİKLERİNİ ENGELLİYOR
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ise "Bu Torba Yasa'da patronlara teşvik var, bu Torba Yasa'da işçilerin kıdem tazminatının ortadan kalkması var, bu Torba Yasa'da EYT'lilerin daha zor şartlarda yaşamaya mahkum edilmesi var, bu Torba Yasa'da 25 yaş altı 50 yaş üstü işçilerin bölünmüşlüğü ve ikinci sınıf işçi yaratma düşüncesi var. Bu Torba Yasa'da Anayasa'ya aykırılık var. Çalışma hayatının altına dinamit koyma meselesi var. 25 yaş altındaki insanların emekli olmasının ortadan kalkmasına neden olacak düzenleme var ve o arkadaşların 'geçici işçi' statüsünde çalışmasını gerçekleştirecek düzenleme var" diye belirtti.
Esnek çalışma ve kıdem tazminatının işçi sınıfının iki temel sorunu olduğunu ifade eden Serdaroğlu, "Esnek çalışma demek patronların iki dudağı arasında yaşamak demektir. Kıdem tazminatı 90 yıllık bir hakkın elinden alınması demektir. Bugün 4 milyon insan etkileniyor, 10 milyon insanı da bunun içine sokacaklar" diye kaydetti.
Torba Yasa'ya karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, "14 milyon SGK'lı var bunların hepsini etkiliyor. Yarın kamu çalışanlarını da etkileyecek, çünkü paralel gidiyorlar. Ona göre sokaklara çıkmak lazım. Ancak böyle başarabiliriz" dedi.
SAYGILI: İŞÇİ SINIFINA YÖNELİK SALDIRILARA KARŞI CEPHE OLUŞTURMAK GEREKİYOR
Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı da Torba Yasa'nın esas olarak AKP-MHP iktidarının ve patronların, işçi sınıfının son kalesi olan kıdem tazminatını gasp etme girişimi olduğunu söyledi. Torba Yasa'nın tam bir güvencesizlik ve aynı zamanda esneklik getirdiğini söyleyen Saygılı, "Bir kere 25 yaş altı, 50 yaş üstü işçilerin kıdem haklarının da emeklilik haklarının ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Sadece bugün itibariyle 25 yaş altı 50 yaş üstü deniliyor ama yasa geçtiği takdirde artık bu memlekette hiçbir emekçinin kıdem hakkı olmayacaktır. Tehlikeli bir yasadır. Dolayısıyla bu yasaya karşı içinde bulunduğumuz koşullarda tüm sendikaların ve emek örgütlerinin birlikte mücadeleyi yükseltmeleri, bir cephe oluşturmaları gerekiyor" diye konuştu.
Saygılı, "Bu saldırıyı 'genel grev genel direniş' silahını kullanarak geri çektirebiliriz" diye vurguladı.