3 Ekim 2024 Perşembe

TMMOB'tan faturaları ödemeyin çağrısı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, konut elektriğine son 15 yılda yüzde 816 oranında zam yapıldığına dikkat çekti, halka faturaları ödememe çağrısında bulundu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), elektrik zamlarına ilişkin Mimarlık Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonunda TMMOB üyeleri "Elektrik zammı geri çekilsin, dağıtım şirketleri kamulaştırılsın" ve "Elektrikte özelleştirmenin sonu karanlık ve pahalılıktır" yazılı dövizler açtı.

Toplantıda konuşan TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Türkiye'nin ciddi enerji sorunu olduğunu hatırlatarak, "Yurttaşlar bugün kabul edilemez seviyelere ulaşan elektrik ve doğalgaz fiyatları yüzünden ısınamaz, barınamaz ve günlük yaşamlarını idame ettiremez bir hale geldiği" dedi.

15 YILDA YÜZDE 816 ZAM
Konutlarda asgari faturanın 2007-Şubat 2022 arasında yüzde 816 oranında zamlandığını ifade eden Akdemir, TÜİK verilerine göre Aralık 2007 ile Ocak 2022 arasındaki Tüketici Fiyatları Endeks değişiminin yüzde 424 olduğuna dikkat çekti. Verilerin aradan geçen dönem içinde özelleştirmelerin etkisiyle, elektrik faturalarının genel enflasyonu katlayacak şekilde arttığını ortaya koyduğunu belirten Akdemir, "Kurulu güç ve üretimdeki payı, yüzde 20'nin altına düşen kamunun ne fiyatları kontrol altına alacak ne elektrik arzında sürekliliği sağlayacak ne de toplumsal faydayı gözetecek bir gücü ve kontrol mekanizması kalmamıştır" diye konuştu.

2016 yılına kadar faturalarda görünür olan kayıp kaçak, sayaç okuma bedellerinin dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sonrasında tamamen gizlendiğini belirten Akdemir, kamu kaynaklarının toplumun ortak yararı için kullanılması gerektiğini vurguladı. Akdemir yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"♦ Kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen yatırımların, yeniden toplum genelini ve genel ekonomiyi destekleyecek şekilde kullanılması sağlanmalıdır.
♦ Elektrik faturalarında 1 Ocak 2022 itibariyle gerçekleşen fahiş zam, tüm sonuçlarıyla geri alınmalıdır.
♦ Gerçekleştirilen fazladan tahsilat hemen yurttaşlara iade edilmeli veya sonraki faturalarında mahsup edilmelidir.
♦ Bir gece de yüzde yüzde 100'leri aşan fiyat artışlarının bir daha oluşmaması için acilen yapısal değişiklikler hayata geçirilmelidir.
♦ Arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için kamunun yenilenebilir kaynaklara yatırım yapması, özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgelerinin kamulaştırılması acilen gündeme alınmalıdır."

'FATURALARI ÖDEMEYİN'
Yaşanan krizin sorumlusunun iktidar olduğunu vurgulayan Akdemir, piyasacı politikalar terk edilerek toplumcu ve kamucu politikaların hayata geçirilmesi gereğine dikkat çekti. Halka elektrik faturalarını ödememe çağrısında bulunan Akdemir, gerçeği yansıtmayan faturalarla ilgili gereken itirazların yapılması gerektiğini söyledi.