4 Ekim 2024 Cuma

TMMOB: Bin kere de yargılasanız, onurlu Gezi direnişi kirletemezsiniz

Gezi davasında yargılanan 9 kişi hakkında verilen beraat kararlarının İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasına tepki gösteren TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Bin kere de yargılasanız, bu onurlu halk hareketini siyaset güdümlü davalarla kirletmeyi başaramayacaksınız" dedi.

Gezi davasında yargılanan 9 kişi hakkında verilen beraat kararlarının İstinaf Mahkemesi tarafından bozularak yeniden yargılama kararı verilmesine ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yazılı açıklama yaptı.

TMMOB üyesi Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ile avukat Can Atalay'ın da bulunduğu 9 kişi hakkında Gezi davasında verilen beraat kararının istinaf mahkemesinde bozulmasının hukuka sığar yanı bulunmadığını ifade eden Koramaz, "Bugüne kadar Gezi direnişine ilişkin açılan tüm davalar beraatle sonuçlanmış, Gezi direnişini karalamaya ve kriminalize etmeye yönelik tüm suçlamaların asılsız olduğu defalarca ortaya çıkmıştır" dedi.

İstinaf Mahkemesi tarafından verilen bu kararın, geçmiş yargı kararlarının tanınmaması anlamına geldiği gibi, hukukun en temel ilkelerinden biri olan "aynı suçlamayla iki defa yargılanmama" hakkının ihlali anlamına da geldiğini vurgulayan Koramaz, "İstinaf Mahkemesi verdiği bu kararla, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen 'barışçıl toplantıların düzenlenmesinin, organize edilmesinin ve bunlara katılınmasının suçlama konusu olmaması gerekir' kararını da açıkça yok saymaktadır" diye kaydetti.

Koramaz açıklamasında şunları ifade etti: "Daha önce bin kere söyledik, bin kere daha söylemekten geri duymayacağız: Gezi bu ülkenin başına gelen en güzel şeydir. Gezi bu ülkenin en masum, en insani, en saf halk direnişidir. Gezi Direnişi bu topraklarda ağaca, doğaya ve kamusal mekanlara sahip çıkma iradesinin zirvesidir. Gezi Direnişi insanlığın ortak değerlerine, haklara ve özgürlüklere sahip çıkmanın hikayesidir. Gezi direnişi toplumun her kesiminden insanın bir arada yaşamasının, paylaşmasının ve dayanışmasının en güzel örneğidir. Bin kere de yargılasanız, bu onurlu halk hareketini siyaset güdümlü davalarla kirletmeyi başaramayacaksınız!"