2 Ekim 2024 Çarşamba

TMMOB: 12 Eylül karanlığıyla mücadeleye devam etmeliyiz

12 Eylül'ün 40. yılında darbe geleneğinin sürdüğünü kaydeden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, eşit, özgür ve demokratik bir ülke için 12 Eylül karanlığıyla ve onun en yüksek aşaması olan tek adam rejimiyle mücadeleye devam etmek gerektiğini kaydetti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 40. yılına ilişkin açıklama yaptı.

Darbenin tarihini hatırlatan Koramaz, 12 Eylül'ün 24 Ocak 1980'de karar altına alınan ama toplumsal muhalefetin karşı çıkışı nedeniyle hayata geçirilemeyen neoliberal politakaların darbeciler eliyle hayata geçirilmesi anlamına geldiğini belirtti.

12 Eylül darbesi sonrasında toplumu yeniden yapılandırmak için bir devlet politikası olarak kabul edilen Türk-İslam sentezi anlayışının gerici, mezhepci ve şovenist uygulamalarla toplumu derin bir ayrışmanın eşiğine getirdiğini kaydeden Koramaz, "12 Eylül darbecilerinin ekonomiyi ve toplumsal yaşamı düzenleyebilmek için uyguladığı baskıcı, antidemokratik pratikler aradan geçen yıllar boyunca adeta bir devlet geleneği haline gelmiştir. Muhaliflerin hapsedilmesi, halk iradesinin yok sayılması, basının susturulması, akademisyenlerin üniversitelerden uzaklaştırılması, emek-meslek örgütlerinin tehdit edilmesi, sokakların polis şiddetiyle zapturapt altına alınması gibi uygulamalar, 12 Eylül geleneğinin ne kadar canlı olduğunu göstermektedir" dedi.

12 Eylül darbesiyle yaratılmak istenen ekonomide neoliberal, toplumsal yaşamda muhafazakar, siyasette otoriter yönetim anlayışının bugün AKP'nin eliyle inşa edilen tek adam rejimi ile perçinlendiğine dikkat çeken Koramaz, şöyle devam etti: "Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü ve en yüksek aşamasıdır. Demokrasi tarihimizin en kara lekelerinden biri olan 12 Eylül darbesinin -bugün hayatlarımızı şekillendirmeye devam eden- etkilerinden kurtulabilmemiz için, 12 Eylül'ün ekonomik, toplumsal ve siyasal mirasının tümüyle ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gelecek nesillerimizi eşit, özgür ve demokratik bir ülkede yaşatabilmek için 12 Eylül'ün karanlığıyla ve onun en yüksek aşaması olan tek adam rejimiyle mücadele etmeye devam edeceğiz."