4 Ekim 2024 Cuma

TKŞ: Dilimiz varlığımızdır, varlığımızı koruyalım

21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin açıklama yapan TKŞ, "Dilimiz varlığımızdır, varlığımızı koruyalım" dedi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla "Dilimiz varlığımızdır, varlığımızı koruyalım" başlıklı açıklama yaptı.

Sömürgeci ve egemen devletlerin Ortadoğu'da özel olarak da Kurdistan'da kendi çıkarları uğruna halklara barbarca saldırdığı ifade edilen TKŞ açıklamasında, "Uygarlıkların beşiği olan Ortadoğu'da burjuva sistem ve emperyalist saldırılardan dolayı kan eksik olmamıştır. Bölge halkları asimilasyon, soykırım ve yok etme saldırıları altında varlıklarını korumak için sürekli direnmişlerdir. Bu saldırılara karşı kendini koruyamayan halklar zamanla yok olmuşlardır" denildi.

Kurdistan'da da sömürgeci egemen devletlerin bir şekilde halklara yönelik yok etme siyaseti yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Kürt halkı özellikle son yüzyıldır sistemik şekilde sürdürülen asimilasyon saldırılarına karşı direnmiş ve mücadele etmiştir. Kürt halkının varlık mücadelesi ve Kürtlerin dil mücadelesi iç içe geçmiş ve beraber yürümüştür. Türk Devleti başta olmak üzere sömürgeci devletler Kürtçe dilinin varlığını kendi varlıkları karşısında bir tehlike olarak görmüş ve her zaman savaş açmışlardır. Suriye Devleti de Kürtleri yok saymış, yurttaş kabul etmemiş ve her alanda yok sayma politikası uygulamıştır. Bütün bu politikaların amacı bir halkı yok etmekti" diye belirtildi.

Rojava devriminin bu asimilasyon ve yok etme politikalarını söküp attığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Onların yerine bütün halkların kendi dilleriyle varlıklarını koruyabilecekleri bir sistem yarattı. Bugün Rojava ve Kuzey Suriye'de dillerin, kültürlerin ve ulusların birliği inşa edilmiştir. Rojava devrimi Ortadoğu başta olmak üzere bütün halklar için özgür ve eşit bir yaşam sisteminin örneğidir. Rojava devrimi dillerin özgürlüğü ve korunmasının yolunu halklara somut olarak göstermiştir. Emperyalist güçlerin işbirliğiyle Türk Devleti ve Suriye Devleti işgal ve özel savaş saldırılarıyla özgürlükçü sistemi yıkmaya çabalamaktadır. Emperyalistler ve bölgesel gerici devletler bu saldırıların yanı sıra Rojava ve Kuzey Suriye'yi statüsüz bırakma politikasıyla da devrimin kazanımlarını yok etmeyi hedeflemektedirler.

"Dil halkların varlığıdır. Uluslar ancak özgür bir yaşamla dillerini koruyabilirler. Bu vesileyle Dünya Anadil Günü'nde Rojava ve Kuzey Suriye halklarına dilini koruyabilmek devrimi korumakla mümkündür diyor ve devrimi daha güçlü koruma çağrısı yapıyoruz. Dilimiz varlığımızdır, devrimi savunmak varlığımızı korumanın tek yoludur. Devrimin savunulması için direnişi büyütelim."