2 Ekim 2024 Çarşamba

TKP/ML-MK: Nubar kararlılığı ve Rosa tutkusuna şan ve şeref olsun

Dersim'de ölümsüzleşen TKP/ML TİKKO gerillaları için TKP/ML MK tarafından açıklama yapıldı. Erol Volkan İldem'in (Nubar) Merkez Komitesi üyesi, Fadime Çakıl'ın (Rosa) ise birim komutanı olduğu bilgisinin yer aldığı açıklamada, "Nubar yoldaş parti çizgisinde ve savaşta ısrar, ona önderlik etmede büyük bir komünist önderdi. O bize partimizi ve çizgisini kararlılıkla sürdürme talimatı bırakarak ölümsüzleşti. Nubar yoldaşın iradesi Partimizin ve Parti önderliğimizin iradesidir" denildi.

Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist Merkez Komitesi (TKP/ML MK), 7-9 Eylül tarihlerinde Dersim'in Ovacık kırsalında operasyonda ölümsüzleşen TKP/ML TİKKO savaşçıları Erol Volkan İldem (Nubar) ile Fadime Çakıl (Rosa) ile ilgili açıklama yayınladı.

Geniş bir alanda sürdürülen operasyonda kimyasal silah dahil her türlü savaş aygıtının kullanıldığı kaydedilen açıklamada, yaşamını yitiren gerillalardan Erol Volkan İldem'in merkez komitesi üyesi, Fadime Çakıl'ın ise birim komutanı olduğu bilgisine yer verildi. 

TKP/ML MK açıklamasında, "Partimiz, önderlik düzeyinden savaşçısına kadar Halk Savaşı ile iktidarı parça parça alma iddiasını henüz kuruluş aşamasında beyan etmiştir. Önderimiz İbrahim Kaypakkaya, partimizi bu savaşçı dinamiklerle inşa etmiş, teorisini oluşturmuş ve ülkemiz koşullarında komünist partisinin ayakta kalma şartlarına işaret etmiştir. Bu partimizin 48 yıllık mücadele tarihinde kesintisiz bir süreklilik anlamına gelmektedir. Onlarca kadro yüzlerce militan ölümsüzleşerek bu çizginin süreklileşmesini sağlamıştır" denildi. 

Açıklamada, parti ismi Nubar olan Erol Volkan İldem'le ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Nubar (Erol Volkan İldem) yoldaş, 29 Eylül 1982'de İstanbul'da doğdu. Aslen Sivaslı emekçi bir ailenin ilk çocuğudur. Partimizin ilişki ağı içinde çocukluğu geçti. Lise yıllarında ise TMLGB içinde örgütlü faaliyete girdi. Artık TMLGB'nin Halil'i idi o. Örgütlü faaliyete başlamasından kısa süre sonra 2000'lerin sonunda Komsomol üyesi oldu. 2001 Nisan'ında Komsomol'a yönelik bir operasyonda tutuklandı... Nubar yoldaş, tereddütsüz bir şekilde Ölüm Orucu direnişinin bir parçası olma isteğini partiye aktarır. Bu talebi kabul edilir. Nubar yoldaş deyim yerindeyse örnek ve dillere destan bir ölüm orucu süreci yaşar. Düşmanın ölüm orucunu zayıflatmak için başlattığı tahliye saldırısına karşı direnir... Tam 248 gün Ölüm Orucu direnişi devam eder. Ölüme en yaklaştığı noktada hala teorik olarak donanma peşindedir. Bu süreçte onlarca kitap okumayı başarır. Mahkemenin şartlı tahliye kararı vermeden önce Sabah Tufanı'nı okumaktadır. Kitabın ikinci cildini bitiremeden tahliye olur. 'Bari onu da bitirip öyle tahliye olaydım' diyecek kadar ölümle dalga geçen, yaşama ve kavgaya o düzeyde tutkuyla bağlı bir yoldaştır. Tahliye olduktan sonra tedavisi devam ederken Komsomol'la yeniden ilişkilenir. Bu aynı zamanda Nubar yoldaşın TMLGB-MK'ya atandığı süreçtir. 2004 yılında partimizin üyesi olur. TMLGB'de T.Kürdistanı Bölge Komitesi, Çukurova Bölge Komitesi ve Ankara İl Komitesi gibi bir dizi sorumluluk üstlenir. TMLGB 2. Kongresi'nin örgütlenmesinde etkin bir rolü vardır. Bu kongrede yeniden Merkez Komite üyeliğine seçilir. Yine bir Nisan ayında yıl 2006'yı gösterirken TMLGB'ye yönelik merkezi operasyonda gözaltına alınır ve tutuklanır. 2009 yılında tahliye olur. Üç yıllık zindan süreci partimize ve mücadeleye yakışır niteliktedir. Tahliye olduğu yıl ise partimizin gerillada konumlandırmasına tereddütsüz olumlu yanıt vermiştir. 2011 Şubat'ında beş kadın yoldaşın ölümsüzleşmesi ve Eylem yoldaşın (Sefagül Kesgin) 'herkes işini yapsın' talimatı, Nubar yoldaş için önderleşme talimatına dönüşmüştür. Gerillanın Nubar'ı, DPK'nın Sekreter Yardımcısı ve alanın fiili sorumlusudur bu tarihten itibaren. 2012 yılında Merkez Komite Yedek Üyeliğine atanır. Dersim Gerilla Alanı'nın ideolojik-politik-örgütsel-askeri şekillenişinde belirleyici düzeydedir. Halk Savaşı'na yönelik yoğunlaşması aynı zamanda parti sorunlarına karşı da yoğunlaşmasını, partinin savaş noktasındaki sıkıntılarını aşmaya yönelik odaklanmasını getirmiştir. Bu eksende yoğunlaşmış bir çaba ve emek sürecini tüm gerillayı sürece katarak örgütlemiştir. Ortaya çıkan sorunlar karşısında gerillaya 'hiçbir şey olanaksız değildir' kültürünün aşılanmasında belirleyicidir. Nüktedan kişiliği ile gerillanın hem neşe kaynağı hem moral deposu hem de büyük bir ideolojik-politik bağla bağlandığı önderliğidir.

"Nubar yoldaş 2015-2016 yılında parti içinde Merkez Komitesi'nin yeniden şekillendirilmesi tartışmasında parti iradesi ile Merkez Komitesi'ne getirilmiştir. 2019 Partinin 1. Kongresi'nde de yine oybirliği ile Merkez Komitesi Üyesi olarak seçilmeyi başarmıştır.

Komsomol'la ilişkilendiği andan itibaren sınıf mücadelesine önderlik misyonunu kuşanarak ve bunun asgari düzeyde gerekliliklerini yerine getirerek ilerleyen bir hat izlemiştir.

Sınıf mücadelesinin ve partili olmanın gerektirdiği her görevi üstlenmiş, her birinin üstesinden gelmek için büyük çaba sarf etmiştir. İleriye doğru ve sürekli ileriye doğru örgütlenmede tam bir istikrardır Nubar yoldaş.

Onu sözcüklerin anlatma olasılığı yoktur. Onun yaşamı ve mücadele süreci oldukça duru, açık, keskin ve partimiz için onur vericidir.

Merkez Komite'mizin bir üyesini, komünizm davasının bir önderini, TMLGB'nin Halil'ini, Parti içi mücadelenin D.ARAS'ını, Partimizin Nubar'ını, Ölüm Orucu Direnişinin bir gazisini ve MLM'nin çok ama çok iyi bir öğrencisini kaybetmenin acısını yaşıyoruz."

FADİME ÇAKIL: GERİLLANIN ROSASI OLDU
Açıklamada, Fadime Çakıl'la ilgili ise şu bilgiler yer aldı: 

"Nubar yoldaşın iyi bir öğrencisi, gelecek için çok şey beklediği Rosa (Fadime Çakıl) yoldaş da bu operasyonda ölümsüzler kervanına katıldı. 5 Mart 1996'da Dersim Mazgirt'e bağlı Alhan köyünde dünyaya geldi. 2012 yılında Dersim Atatürk Anadolu Lisesi'nde okurken Komsomol'un Lise faaliyetinde örgütlendi. Kısa zamanda öne çıkarak faaliyetin öncülerinden oldu. Beş kadın yoldaştan sonra boşalan mevzileri doldurma isteği, onu 2013 Ağustos ayında gerillayla buluşturdu. TİKKO'nun o dönemdeki en genç üyesi olarak gerilla yaşamına hızla uyum sağladı. Devrimci kadın önderlerden Rosa Lüksembug'un adını taşımak istediğini söyleyerek gerillanın Rosa'sı oldu.

Özellikle askeri konularda yetenekli olan ve birçok askeri pratikte görev alan Rosa yoldaş, verilen her görevi layıkıyla yerine getirmiştir.  Kendi deyimiyle; “partiye layık bir gerilla” olabilmek için elinden geleni yapmıştır.

Rosa yoldaş, ayrıca TİKKO Müzik Grubu'nun kurucularından ve bileşenlerinden biridir.

2016 Eylül'ünde gerillaya katılan Zeynel Çakıl (Haydar) yoldaşın kendi ifadesiyle, gerillaya katılımında Rosa yoldaşın etkisi büyüktür. 5-6 Ağustos 2018'de Mercan'da abisi ve yoldaşı Zeynel Çakıl'ın ölümsüzleşmesi, Rosa yoldaşın düşmana olan kinini daha da bilemiştir.

Nergiz ve Çiğdem yoldaşların kaybından sonra TİKKO Parti Kadın Komitesi'ne atanan Rosa yoldaş, ölümsüzleştiğinde TKP/ML İleri Militanı TİKKO'nun birim komutanlarındandır."

'DURMAYACAĞIZ...'
"Enternasyonal proletaryanın tarihsel sorumluluğunu üstlenmek kolay değildir. Lafla olacak bir mesele değildir. Partinin komünist çizgisini yeniden üretmek, diri tutmak ve sağlamlaştırmak ancak ülkemizde Halk Savaşı'nda ısrarla olanaklıdır. Nubar yoldaş, bu iradenin en güçlü sentezi, Rosa yoldaş, bu iradenin geleceğe yönelik işaret fişeğidir" denilen TKP/ML MK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Nubar yoldaş parti çizgisinde ve savaşta ısrar, ona önderlik etmede büyük bir komünist önderdi. O bize partimizi ve çizgisini kararlılıkla sürdürme talimatı bırakarak ölümsüzleşti. Kazanma, başarma, tutkuyla yaşama ve enternasyonal proletaryanın o büyük temsiliyetini Türkiye denen topraklarda taşımanın rotasını bir kez daha gösterdi. Nubar yoldaşın iradesi Partimizin ve Parti önderliğimizin iradesidir. Onun bıraktığı boşluğu dolduracak, savaşı kararlılıkla sürdürecek yeterliliğimiz, kudretimiz ve elbette tarih bilincimiz ve proletaryanın komünizm davasına bağlılığımız vardır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Savaşımızın genç komutanlarından Rosa yoldaş, savaşın boşluk tanımayacağı, kesintisiz ve sürekliliğinin zorunluluğuna kan ve can taşıdı. O Halk Savaşı'nın dinamik bir enerjisi olarak sembolleşti. Önder ile savaşçının, kadro ile militanın eşsiz buluşması ve ölümsüzleşmesini düşmana olan kine ve öfkeye çevirerek ilerleyeceğiz. Durmayacağız. Yılmayacağız. Geriye düşmeyeceğiz."