2 Ekim 2024 Çarşamba

Tıp uzmanlık dernekleri: Kısıtlamalar yeniden başladı

14 tıp uzmanlık dernekleri, haziranda kısıtlamaların kalkmasının ardından, aktif vaka sayılarının arttığını bildirdi. Dernekler, mart, nisan dönemine oranla hastanelerde daha ağır vakaların yattığını belirterek, yoğun bakım yataklarının doluluk oranlarının İstanbul dışında da arttığı bir dönem olduğunu iletti.

Dünya Sepsis Günü nedeniyle 14 tıp uzmanlık derneği, hastalık konusunda toplumu bilinçlendirmek ve salgına yönelik uyarılarda bulunmak amacıyla ortak bir açıklama yaptı.

Dernekler, enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği düzensiz yanıta, organ yetmezliğinin de eklenmesiyle ortaya çıkan sepsisin, Covid-19 salgını ile öneminin arttığını vurguladı. Dernekler, Covid-19'u ağır atlatan hastalarda virüsün viral sepsise yol açtığını kaydetti. Açıklamada, ağır vakaların, ağırlık seviyesinde bir yükseliş olduğuna dikkat çekilerek, "Haziran ayından itibaren yavaş yavaş kısıtlılıkların kalkması sonrası ülkemizde toplumsal düzeyde bulaşıcılığı kontrol altına alınamayan salgının seyri endişe vermektedir. Temmuz-Ağustos ayları aktif vaka sayıları artışının yanı sıra Mart-Nisan dönemine oranla hastanelerde daha ağır vakaların yattığı, yoğun bakım yataklarının İstanbul dışında doluluk oranlarının arttığı bir dönem olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye'nin salgında ciddiyetini koruduğu belirtilirken, kısıtlamaların yeniden başlaması ve önlemlerin alınması istendi.

Ortak açıklamada yer alan dernekler şöyle:

Türk Yoğun Bakım Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Toraks Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği, Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Acil Tıp Derneği, Türk Cerrahi Derneği, Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Türk Neonatoloji Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği.