21 Eylül 2024 Cumartesi

Tez-Koop-İş video konferansla market işçisine zamda anlaştı

Tez-Koop-İş Sendikası ile Migros anlaştı. 28 bin 500 market işçisinin ücretlerinde yüzde 19'a varan artış sağlandı.

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri (Tez-Koop-İş) Sendikası ile Migros Ticaret AŞ ve bağlı işyerlerini kapsayan ve 28 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında toplu iş sözleşmesi süreçlerinin geçici olarak durdurulmasına yönelik yazısına karşı çalışanların hak kaybına uğramaması için taraflar toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdürdü. 
 
VİDEO KONFERANSLA ANLAŞMA
Toplu iş sözleşmesi anlaşmasının sağlandığı toplantı, salgın nedeniyle Ankara'daki Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezi'nden ve İstanbul'daki Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü'nden katılımlarla video konferans yoluyla yapıldı. 
 
Tez-Koop-İş Genel Sekreter Hakan Bozkurt, konuya ilişkin açıklamasında, koronavirüs salgını nedeniyle çalışmalarını çok zor şartlar altında yürüten tüm market çalışanlarına teşekkür ederek, bu süreçte market çalışanlarının hakları için ellerinden geleni yaptıklarını, bu çabalarını sürdüreceklerini söyledi. İşverenlerle yaptıkları görüşmelerle marketlerde çalışan üyelerinin sağlık ve güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirlerini artırılmasını sağladıklarını dile getiren Bozkurt, imzalanan sözleşmeyle de çalışanların ekonomik ve sosyal halklarını geliştirdiklerini belirtti.
 
ÜCRET FARKLARI BU AY ÖDENECEK
Migros Ticaret A. Ş. ve Bağlı İşyerleri İşletme Toplu İş Sözleşmesi 2022 sonuna kadar geçerli olacak. Anlaşmaya göre, birinci yıl brüt ücretlere kıdem yıllarına göre yüzde 14 ile yüzde 19 arasında değişen oranlarda; ikinci ve üçüncü yıl ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen yıllık TÜFE artışı oranında zam yapılacak. 
 
Sosyal hak ve yardımlarda yıllık yüzde 11 ile yüzde 15,5 arasında değişen oranlarda artış yapılacak. Böylece çalışanlara ödenen kasa tazminatı, yemek yardımı, gıda yardımı, evlenme yardımı, askerlik yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, eğitim yardımı, yakacak yardımı, giyim yardımı, yıllık izin harçlığı, bayram harçlığı gibi sosyal yardımların miktarı artırılacak. 
 
1 Ocak'tan geçerli olacak toplu iş sözleşmesinden doğan ücret farkları 10 Nisan'da çalışanlara ödenecek. İşçilerin toplu iş sözleşmeyle güvence altına alınan idari hakları da korundu.