25 Kasım 2024 Pazartesi

Tez Koop-İş Örgütlenme Sekreteri Duyar: AVM'lerde vakalar artıyor

Uyarılara rağmen açılan AVM'lerde, toplum ve işçilerin sağlığını tehdit ediyor. Tez Koop-İş Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, Mersin, Konya, Kayseri ve İstanbul'da AVM çalışanlarında pozitif vaka çıktığını belirterek, yetkili kurumları yeniden uyardıklarını söyledi. "Salgın sendikalı olmanın ekmek gibi, su gibi, hava gibi önemli olduğunu gösterdi" diyen Duyar, AVM işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı.

Korona salgını can almaya devam ediyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 4.648 kişi yaşamını yitirdi.

Başından beri TTB başta olmak üzere sağlık ve diğer meslek örgütleri ile sendikaların taleplerine kulak tıkayan AKP iktidarı, "normalleşme" kapsamında ilk olarak AVM'leri açtı. 

Salgın elbette tüm toplumu tehdit ediyor. Ancak vakalarla direk temas içerisinde olan sağlık emekçileri risk grubunun en başında yer alıyor. Sağlık sektöründen sonra ise en çok büro, eğitim ve ticaret alanında çalışanlar risk altında. 

İktidarın, sermayenin çıkarlarını gözeterek "açmayın" uyarılarına rağmen 1 Haziran'da açılan AVM'lerde çalışan işçiler arasında pozitif vakalar görülemeye başladı.

İKİNCİ DALGA AVM'LERDEN BAŞLAYACAK' DİYE UYARDIK
ETHA'ya konuşan Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'nın (Tez Koop-İş) Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, "İkinci dalga AVM'lerden başlayacak' dedik. 1 Haziran'da AVM'ler açıldı ve vakalar artmaya başladı" dedi.

Mart ayında 14,  Nisan ayında 103, Mayıs ayında ise 29 AVM çalışanının yaşamını yitirdiğini hatırlatan Duyar, "AVM'lerin açılması yönünde karar alındığında Bilim Kurulu, TTB ve Sağlık Bakanlığı'na yazı göndererek 'en son AVM'ler açılsın' dedik. Çünkü zaten oralar sağlıksız, gün ışığı yok, hava sirkülasyonu yok, klimatik ortam ve işçiler ayakta kalmak zorunda. Virüs bu ortamlarda 6 kat daha artıyor" şeklinde konuştu. 

Mersin'deki bir AVM'de, Kayseri ve Konya'daki bazı mağazalarda vaka görüldüğünü, Konya ve Kayseri'de bazı mağazaların karantinaya alındığını söyleyen Duyar, İstanbul'daki bir AVM'de de 2 işçinin pozitif olduğu bilgisini verdi. 

'TEMAS ÇOK DOLAYISIYLA RİSK DE BÜYÜK'
AVM'lerde alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Duyar, "Girişlerde ısı ölçülüyor ondan sonra insanlar serbest bırakılıyor. Dikkat girişlerde ama bir de AVM'lerin mal kabul kapıları var. Buralarda kontrol yok. Yemekhaneler açıldı, o bir risk. Ortak alanlar, asansörler, yürüyen merdivenler... Buralarda temas çok fazla, dolayısıyla risk de çok büyük. 

"Mağazalarda çalışan arkadaşlarımız, maskesiz girenleri uyardığı için sık sık tartışmalar çıkıyor. Giyim kabinlerinde ürünler dezenfekte edilmiyor. İnsanlar kıyafetleri değiştiriyor ve bırakıp gidiyor, mağaza çalışanlarına kalıyor." 

'POZİTİF VAKALAR ÇIKTI AMA İNSANLAR EVLERİN GÖNDERİLDİ'
Ayrıca örgütlü oldukları TÜBİTAK'ta da, 14. katta 48 kişinin çalıştığı yerde pozitif vakaların çıktığını ve bu çalışanların test yapılmadan sadece karantina için evlerine gönderildiğine dikkat çeken Duyar, "Çalışanlar hiçbir önlem alınmadan, test yapılmadan evlerine gönderildiler. Evlerinde birlikte yaşadıkları insanlar da riske atıldı. Ayrıca o binada 500 çalışan var."

AVM İŞÇİLERİN ÇAĞRI: ÖRGÜTLENİN Kİ, KRİZ SÜREÇLERİNDE ARKANIZDA BİR GÜÇ OLSUN
Salgının ilk günlerinden itibaren açtıkları destek hattı ile üyeleri olsun olmasın binlerce insanın arayarak bilgi aldığını, destek istediğini bildiren Duyar, ancak iktidarın işçi sağlığını düşünmeden hareket ettiğini vurguladı. 

Duyar, sözlerini şöyle sürdürdü: "İktidar, lütufmuş gibi kısa çalışma ödeneğini devreye koydu. Yani işçinin parasını işçiye verdi. 70 bin üyesi olan Birleşik Mağazacılar Derneği, mağazaların açılmasını istemedi. Çünkü kısa çalışma ödeneğinden çalışanların yüzde 60'ı faydalanabiliyordu, kira yardımı da alınıyordu.  Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ise bir an önce açılmasını istedi ki, eski sisteme geri dönülsün. Alışveriş Yatırımcıları Derneği lobisi daha kuvvetli ve hükümete yakın. İşçi sağlığı düşünülmedi. Çalışanlar da ekmeği ile sağlığı arasında tercih yapmak zorunda kaldı. Örgütlü olduğumuz her yerde işverenlerle direk iletişime geçip, taleplerimizin yerine getirmesini sağlıyoruz. Ama AVM çalışanlarının çoğu örgütsüz. Salgın sürecinin çıkardığı en önemli şey, sendikalı, örgütlü olmanın ekmek gibi, su gibi, hava gibi önemli olduğu. Mağaza çalışanları örgütlensin, sendikalaşsın ki bu tarz kriz ortamlarında arkalarında bir güç olsun."

Tez Koop-İş Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, son durum üzerine Bilim Kurulu üyeleri, Sağlık Bakanlığı ile ilgili tüm kurumlara ve TTB'ye yeniden mektup göndererek, önlemlerin alınmasını istediklerini de kaydetti.