EMEK
Tez-Koop-İş, H&M'in sendika karşıtı tutumunu protesto etti
Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri, H&M işvereninin sendika karşıtı haksız ve hukuksuz tutumunu Ankara Gordion AVM önünde protesto etti.
Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri, H&M işvereninin sendika karşıtı haksız ve hukuksuz tutumunu protesto etmek amacıyla Ankara Gordion AVM önünde bir araya geldi.
Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, H&M'in 2010 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, geldiği günden itibaren Türkiye'de istediği gibi işlerini yürüttüğünü, diğer ülkelerde zarar ederken ve mağaza kapatırken Türkiye'de sürekli kar ederek yeni mağazalar açtığını hatırlattı. H&M işvereninin, kendince iyi bir izlenim bırakmak adına ilkeleri çerçevesinde çalışanlarına Türkiye'deki diğer kurulu sektör mağazalarına göre daha iyi çalışma koşulları ve haklar sağladığını belirten Duyar, zamanla kendi iddia ettiği ilkelerden uzaklaştığını ve yerel firmalar gibi hareket etmeye başladığını söyledi. Duyar, "Bunun nedeni ister H&M'in stratejik tercihi olsun ister yerel yöneticilerin kişisel tercihi olsun, sonuç emek sömürüsü ve baskı olmuştur" dedi.
H&M ve benzeri uluslararası firmaların en büyük tercihinin ucuz ve genç emek olduğunu vurgulayan Duyar, bu amaçla da özellikle kısmi çalışma yani part-time çalışma biçiminin yoğun bir şekilde kullanıldığını, bu çalışma biçimini en çok tercih eden çalışanların ise üniversiteli gençler ve kadınlar olduğunu söyledi.
Part-time çalışanların işyerine bağının geçici görülmesi sebebiyle çalışma koşullarının da bu bağlamda değersizleştirildiğini ve haklarına da dolaylı yoldan el konulduğunu belirten Duyar, "Üstelik yerel yöneticinin tek bir tutanağı ile iş sözleşmeleri sonlandırılabilmektedir. Bunun en açık örneği, sendikamız üyesi Mehmet Ali İlhan'ın bir tutanakla, tazminatsız bir şekilde işine son verilmesidir" diye kaydetti.
Duyar, H&M'de yaşanan sorunları şöyle sıraladı:
"?-Çalışanların hastalıklarında dahi rapor almaları aleyhlerine kullanılmaktadır. Çalışan raporluyken işe çağrılmakta; gelmezse işe başlatılmadan işten atılmaktadır.
?-Yıllık izinleri yasaya aykırı bir şekilde kullandırılmakta; ayrıca hafta tatilleri yıllık izin süresine dahil edilmektedir.
?-Aşırı iş baskısı ve mobing artmıştır. Çalışanlara yapabileceği ve yetiştirebileceğinin üzerinde iş yaptırılmaya çalışılmakta; karşı çıkanlar ofislere tek başlarına çağrılıp hakaretler edilmektedir. 'Rutin' uygulaması adı altında yöneticiler tarafından 'Gözünün üstünde kaşın var' bahaneleri üretilerek çalışanlara baskı yapılmakta ve mobing uygulanmaktadır.
-Mağazadaki güvenlik kameraları, amacını aşmış; sadece çalışanların birbirleri ile konuşmalarını denetler şekilde kullanılmaya başlanmıştır."
Duyar, "Tez-Koop-İş Sendikası, H&M'deki olumsuz çalışma koşullarına ve üyelerinin baskı altında çalıştırılmasına; hakkını arayanın işten atılmasına ve part-time çalışanların haklarının gasp edilmesine sessiz kalmayacaktır" diye belirtti.