21 Eylül 2024 Cumartesi

Tersan Tersanesinde katledilen Ahmet Kaya için eylem

İş cinayetinde katledilen Ahmet Kaya için Tersan Tersanesinde bir araya gelen Limter-İş, İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş; iş cinayetlerine karşı örgütlü mücadeleye çağırdı. Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, Tuzla Tersanesi grevini hatırlatarak ancak ve ancak örgütlü mücadeleyle patronlara diz çöktürebileceklerini vurguladı. 

Yalova'daki Altınova Tersan Tersanesinde yaşanan iş cinayetinde katledilen Ahmet Kaya için  sendikalar açıklama yaptı. 14 Haziran günü tersanede bin voltluk su hortumuyla yıkama yaparken hortumun çarpması sonucu yaşamını yitiren Kaya için Limter-İş, İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş tersane önünde bir araya geldi. 

"Bir can daha eksildik, patronlar öldürüyor iktidar kolluyor, yargı aklıyor! Bu devran böyle sürmez" pankartının açıldığı eylemde Kaya'nın gerekli önlemler alınmış olsaydı katledilmeyeceği vurgulanırken, iş cinayetlerinde hiçbir sorumlunun yargılanmadığının da altı çizildi. 

Sendikalar eylemden yarım saat önce pankartı açarak beklemeye başladı. Bu süre zarfında tersaneden hiç anons geçilmezken, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı işçilere yönelik konuşmaya başlamasıyla birlikte arka arkaya ses yükseltilerek anons geçildi. 

Tersaneye girmeyen, kahvaltı yaptıkları tersane içindeki kafeden çıkan işçiler eylemi izledi. 

"Kaza, kader değil bu bir cinayet", "İşçiler birleşin köleliğe son verin", "Tersane işçisi köle değildir", "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganlarının sık sık atıldığı eylemde söz alan Saygılı, Ahmet Kaya şahsında katledilen işçileri andı, tersane patronlarını uyardı. Tersanelerde, inşaatlarda çalışan işçilerin çalışırken ölmemesi, meslek hastalığına yakalanması için mücadele ettiklerini dile getiren Saygılı, "İşçiler olarak duyarlı olmadığımız koşullarda tersane patronları ve taşeronlar üç kuruşluk güvenlik tedbirlerini bize çok göreceklerdir" dedi. 

İşçilerin ancak birlikte ve örgütlü mücadeleyle patronlara diz çöktüreceğini kaydeden Saygılı, "Tuzla Tersanelerini bilirsiniz. 2008 yılına kadar Tuzla Tersanelerinde emeklilik yoktu. Çünkü sigortalar yatırılmıyordu. 30 gün çalışıyordu işçiler bir gün yazılıyordu. Ne zaman ki 2008 yılında tersanelerin kapısına yığıldık, binler olduk o zaman haklar verilmeye başlandı" diyerek Tuzla Tersaneler direnişini hatırlattı. 

Limter-İş sendikası olarak her daim işçiler için mücadele edeceklerini kaydeden Saygılı, sözlerini örgütlenme çağrısı yaparak sonlandırdı. 

Eylem sloganlarla sona ererken, tersane işçileri ve Limter-İş yöneticileri uzun süre alanda örgütlenme üzerine sohbet etti.