22 Eylül 2024 Pazar

Teoman Öztürk ölümünün 26. yılında anıldı

TMMOB'nin unutulmaz Başkanı Teoman Öztürk ölümünün 26. yılında Karşıyaka Mezarlığındaki anıt mezarı başında anıldı.

TMMOB'nin unutulmaz Başkanı Teoman Öztürk ölümünün 26. yılında Karşıyaka Mezarlığındaki anıt mezarı başında ailesinin ve yol arkadaşlarının katılımıyla anıldı.

Anmada saygı duruşunun ardından konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Teoman Öztürk'ün 1973-1980 yılları arasında TMMOB'nin başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

Öztürk'ün TMMOB'nin mücadelesini, mühendislerin- mimarların mücadelesini düzene, sermaye kesimlerine hizmet eden, seçkinci bir anlayıştan çıkartıp halkla, emekçilerle buluşturmak olduğunu belirten Koramaz, "TMMOB'nin yolu Teoman Öztürklerin yoludur. TMMOB'nin yolu bilimi ve tekniği bu halkın hizmetine sunma yoludur. TMMOB'nin yolu bu ülkeyi kuşatan gerici, sömürgen yapının yok edilmesinden; yerine emekçi halkların iktidarının kurulmasından geçmektedir. Bizler bu yolu TMMOB'de Teoman Öztürklerin ve dönem arkadaşlarının bizlere açtığı bu mücadele çizgisine kıskançlıkla sahip çıkacağız. Bizlere düşen görev Teoman Öztürklerden bize bırakılan bu mirasa kıskançlıkla sahip çıkmaktır. TMMOB'nin devrimci demokrat halktan yana bilimden yana mücadele çizgisini geliştirerek sürdürmektir. Sözlerime son veriyorum, Teoman abiyi ve bu ülkenin bağımsızlığı kurtuluşu, bu halkın özgür ve mutlu yaşaması için bedeller ödeyen yoldaşlarımızı bir kez daha sevgi, özlemle ve hasretle anıyorum" diye konuştu.

Koramaz'ı konuşmasının ardından söz alan Teoman Öztürk'ün yol arkadaşı Oğuz Türkyılmaz ise "Zor günler yaşıyoruz. Yürütmenin adeta sınırsız yetkileri, siyasallaştırılmış bir yargı ve iktidar temsilcilerinin, yürütme organından gelen talepleri sorgulamadan tartışmadan önce hızla onayladıkları, sonra anlamsız bir gururla ve umursamadan çektirdikleri resimlerle yapılan anlamsız güç gösterilerinin mekanı olan yasama; bütün bu yapılar üzerinden, emekçilere yönelik sömürü ve emek örgütlerine baskılar arttırılmaya çalışıyor. Kıdem tazminatının yok edilmesi girişimlerinin, Barolar Birliği ve Barolardanden başlayan, tüm emek ve meslek örgütlerine yönelik susturma,işlevsizleştirme uygulamaların arkası gelecek" dedi.

Türkyılmaz, "Bugün çok daha zor koşullarda mücadeleyi sürdürmekle yükümlüyüz. Ancak kimse İnsanların zekasını ve yaratıcılığını küçüksemesin. Şimdi, zorlukları görünce pes etmeyip; Teoman Öztürk gibi kararlı, bilinçli, yürekli davranmanın, zorluklara karşı mücadelenin zamanıdır" diye kaydetti.

TMMOB Yasasının değiştirilme girişimlerine ilişkin de konuşan Türkyılmaz, "TMMOB Yasası değişse de nisbi temsil de getirilse, söz hakkımız kısıtlansa da, bilinçli, inançlı ve kararlı devrimci kadrolarla baş etmenin kolay olmadığını bilumum yandaşlara, yalakalara göstermeliyiz" diye belirtti. 

Anma töreni Teoman Öztürk'ün yol arkadaşlarından Hüseyin Yeşil'in anma törenine gönderdiği mesajın okunmasının ardından, anıt mezara bırakılan karanfillerle son buldu.