Temmuzda en az 164 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) Temmuz ayına ilişkin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre; en az 164 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk yedi ayında en as 1098 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre temmuzda en az 164 işçi yaşamını yitirdi.
4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda 12 numaralı depoda altı yıl boyunca tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın Afrika'da bir ülkeye sevk edilmesi esnasında meydana gelen patlamada yaşamını yitirenleri anan İSİG, Lübnan halkına başsağlığı diledi.
DARDAREL'DE KAPALI DEVRE ÇALIŞMA SİSTEMİ
MÜSİAD tarafından dile getirilen "kapalı devre çalışma sistemi"nin Dardanel'de fiilen hayata geçirildiği vurgulanan raporda, "İl Hıfzısıhha Kurulu üretime ara verilmesi kararını vermesi gerekirken çalışmanın devamına ve işçilerin gösterilen yerde konaklamasına karar veriyor. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay'ın 'Bir tarafta halk sağlığı, bir tarafta bayram öncesi işsiz kalacak insanlar vardı. Çok düşünemeden, yoğunluk içerisinde bir karar almak zorunda kaldık' demesi işçi sınıfına sunulan seçenekleri özetlemektedir" diye kaydetti.
VESTEL'DE COVID-19'DAN CAN KAYIPLARI
İSİG açıklamasında "Vestel'de ise Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat yapılan eleştiriler sonucu 'Manisa'daki fabrikada 2 işçi koronavirüsten hayatını kaybetti, 380 işçi koronavirüse yakalandı' açıklamasını yapmak zorunda kaldı. Ancak ne haftada 60 saati aşan çalışma saatlerinden ne de işçilerin bir bütün olarak çalışma koşullarından bahsetti. Yine Covid-19'dan ölen işçilerin ismini de söylemedi, biz hatırlatalım: 28 Temmuz'da Taner Arı ve 5 Ağustos'ta Ömer Tatlikalp tedavi gördükleri koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybettiler. Yine Vestel işçileri en az beş arkadaşlarını daha Covid-19 nedeniyle kaybettiklerini belirtiyorlar" diye belirtti.
İSİG, "Fabrikada virüs bulaşmış işçiler varken TSE Vestel'e 'güvenli üretim belgesi' nasıl veriyor? Yoksa bu belgeler işyerlerini olası davalar için koruma amacı mı taşıyor?" diye sordu.
İSİG raporuna göre; Temmuz ayında en az 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
7 AYDA EN AZ 1098 İŞ CİNAYETİ
İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi, Haziran ayında en az 188 işçi ve Temmuz ayında en az 164 işçi olmak üzere ilk yedi ayda en az 1098 işçi hayatını kaybetti.
İSİG raporunun ayrıntıları şöyle:
■ Hayatını kaybeden 164 emekçinin 140'ı ücretli (işçi ve memur), 24'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
■ Hayatını kaybedenlerin 3'ü kadın işçi, 161'i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
7 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
■ Temmuz ayında 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil ve ticaret işkolunda gerçekleşti.
■ Can kayıplarının yaş ortalamasına bakıldığında; kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 51 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş.
■ 51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybeden 43 emekçi bulunuyor.
■ Temmuzda 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 5'i Suriyeli ve 1'i Afganistanlı.
■ Hayatını kaybeden işçilerin 7'si sendikalı. Sendikalı işçiler tarım, madencilik, inşaat ve belediye işkollarında çalışıyordu.
EN ÇOK İŞ CİNAYETİ TARIM VE İNŞAATTA MEYDANA GELDİ
■ Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında meydana geldi.
■ En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.
SAKARYA İŞ CİNAYETİNDE İLK SIRADA
İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: 11 ölüm Sakarya'da; 9 ölüm İstanbul'da; 8'er ölüm Bursa ve Kocaeli'de; 7'şer ölüm Mersin ve Zonguldak'ta; 6'şar ölüm İzmir, Maraş ve Samsun'da; 5'er ölüm Antalya, Antep ve Manisa'da; 4'er ölüm Kastamonu, Muğla ve Tekirdağ'da; 3'er ölüm Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli ve Diyarbakır'da; 2'şer ölüm Adana, Ağrı, Bolu, Çanakkale, Çorum, Edirne, Gümüşhane, Karabük, Konya, Mardin, Osmaniye, Urfa ve Cezayir'de; 1'er ölüm Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Trabzon, Uşak, Van ve Yunanistan'da yaşandı.