21 Eylül 2024 Cumartesi

Temizlik işçilerinden emek sömürüsüne karşı direniş

İnşaatlara temizlige giden, yol+yemek 450 lira günlük yevmiye alan, işçi sağlığı ve güvenliği sağlanmaya temizlik işçileri gasp edilen ücretleri için eyleme başladı. Taşeronun önce "bugün git yarın gel" dediği sonra da "80 bin yerine 40 bin verelim konu kapansın" diyerek işçilerin emeğini sömürmede ısrarı üzerine kadın işçiler İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş ile direnişe geçti. Bir temizlik işçisi, "İnşaatlarını, tuvaletlerini temizlik paramızı vermedi dolandırıcılar" diye tepki gösterdi.

"Ellerimiz inşaat pisliklerini temizlemekten patlıyor" diye gösteriyor bir temizlik işçisi. Bir diğeri ise "Şirkete günde 3+1, 9 daire temizleyip teslim ediyoruz, 'neden 10 daire temizlemediniz' diyor".

PATRON: BUGÜN GİDİN YARIN GELİN
Kartal'da bulunan Referans Kartal Loca şantiyesinde temizlik işinde çalışan emekçiler ağır koşullarda çalışmalarına rağmen, taşeron firmalar tarafından ücretleri gasp edilmek isteniyor. Bayram öncesi ücretlerini isteyen işçilere önce "şimdi gidin sonra gelin" daha sonra ise "yarısını verelim konu kapansın" dendi.

'BİR AYDIR ÜCRETLERİ ÖDENMEDİ, TELEFONLARI AÇILMADI'
Yüklenici firma Kiler Holding temizlik işi karşılığında taşeron şirket Arma'ya 90 bin ödeme yaptı. Taşeronun işçilere ödemesi gerek ücret ise 80 bin lira. Ancak şirket iki aydır ödeme yapmadı ve işçilerin telefonunu açmadı.

'GÜNLÜK 460 LİRA YOL, YEMEK DAHİL'
İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş ile birlikte sabahın erken saatlerinde direnişe geçmek üzere kadın işçiler Levent'te bulunan Kiler Holdingin önünde bir araya geldi. Burada ETHA'ya konuşan kadın emekçiler, bu ağır koşullara rağmen günlük 450 lira yevmiye aldıklarını, yol ve yemek ücretlerini ise kendi ceplerinden karşıladıklarını kaydetti. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını kaydeden emekçiler, "Bina inşaat halinde. Hiçbir koruma olmadan çıkıp cam siliyoruz, düşsek bir şey olsa ne olacak" diye aktardı.

İKİ ŞİRKET DE YASAYA AYKIRI DAVRANDI
Bu sırada Kiler Holding patronlarından gelen görüşme talebi üzerine eylem bir süre ertelendi. Yapılan görüşmede Kiler patronları taşerona ödeme yaptıklarını belirterek sorumluk üstlenmedi. Ancak yasaya göre yuklenici firma ödeme yaptıktan sonra taşeron şirketin her bir işçiye yaptığı ödemeye ilişkin belgeyi yüklenici firmaya teslim etmek zorunda. Hem Kiler Holding hem de taşeron firma Arma yasal zorunluluğunu yerine getirmedi.

KİLER HOLDİNG SORUMLULUKLARI ÜSTLENMEDİ
Kiler Holdingin prestiji zedeleneceği kaygısıyla Arma'ya yaptığı baskı sonucu taşeron şirket önce "bugün gidin pazartesi gelin" dedi, ret yanıtını alınca da "o halde yanımıza gelin ödeme yapalım" dedi. Bunun üzerine işçiler.ve sendika temsilcileri taşeronun Beylikdüzü'ndeki ofisine gitti.

TAŞERONUN AVUKATINDAN SENDİKA ÜYELERİNE TEHDİT
İşçilerin 80 bin lirasını çalmaya çalışan taşeron şirket "40 bin veririz konuyu kapatın" dedi, emek sömürüsüne karşı çıkan sendika temsilcilerini ise patronun avukatı, "polis çağırırım diyerek" tehdit etti.

Taşeron şirketin ısrarla işçilerin ücretini gasp etme isteği üzerine Kiler Holdingin ofisinin bulunduğu İstanbul Sapphire'da eylem başladı.

EYLEM SOKAĞA TAŞINDI
Bir süre Sapphire'da oturma eylemini sürdüren işçiler daha sonra alkışlarla eylemi dışarıya taşıdı. Polisin "slogan atmayın" uyarısına ise kadınlar, "Paramızı versinler. İnşaatlarda temizlik yaptık ödesinler paramızı gidelim" yanıtı verdi.

TEMİZLİK İŞÇİLERİ: GEREKİRSE HER GÜN GELECEĞİZ
Sapphire önünde, "Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz" pankartı açıldı. Eylemlerini alkışlarla sonlandıran temizlik işçileri, "Haklarımızı size bırakmayacağız. Gerekirse her gün geleceğiz" dedi. Bir başka temizlik işçisi ise, "Biz bunların inşaatlarını temizledik, tuvaletlerini temizledik. Dolandırıcılar. Paramızı vermediler. Gerekirse her gün geleceğiz, gene geleceğiz" dedi.