19 Eylül 2024 Perşembe

Temelli: Zulüm barajını da yıkacağız

Antalya'da Newroz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Bu halk önüne baraj çıktığında yakıp gecen bir halk. Şimdi önümüze zulüm barajları dikiyorsun, onu da yıkacağız" dedi.
Newroz kutlamalarının startı Antalya'da verildi. Bu yıl "Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır" şiarıyla gerçekleştiren Newroz kutlamalarında temel gündem ise Efrin. 
 
HDP, DBP ve HDK'nın düzenlediği Newroz kutlamasına için çok sayıda kişi Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda buluştu. Alana Türkçe ve Kürtçe "Newroz piroz be", "Faşizm kaybedecek halklar kazanacak", "Jin jiyan azadi"  pankartları asıldı.
 
Kadınlar, ulusal kıyafetleriyle Newroz alanını renk cümbüşüne çevirirken alan sarı, kırmızı, yeşil bayraklarla süslendi. Program öncesi halk, ezgiler eşliğinde halay çekti.
 
Zafer işaretlerinin yapıldığı kutlamada yine sık sık "Şehit namirin", "Bijî Newroz" ve "Newroz piroz be" sloganları atıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan Newroz'da HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kitleye hitap etti. 
 
'AFRİN'DE ÖZGÜRLÜK ATEŞİ YAKANLARA SELAM OLSUN'
 
"Newroz bir bayramdır. Ama zulmü anlamlı kılan Newroz'un direniş ruhudur" diyen Temelli, bugün Dehakların ÖSO olduğunu, Afrin'i kuşattığını söyledi. Temelli, "Afrin'de özgürlük ateşini yakan 7'den 70'e herkese selam olsun" dedi.
 
2013 Diyarbakır Newrozunda verdikleri barış mücadelesi sözünün arkasında olduklarını söyleyen Temelli, "Selam olsun İmralı'ya, sözünden dönen namert olsun" diye konuştu. Temelli, tutuklu milletvekillerine işaret ederek, o gün barış mücadelesini sırtlayanların 500 gündür tutsak olduuğunu da söyleyerek, ekledi: "Selam olsun zulmün gözünün içine bakan kadına, Figen'e selam olsun. Selam olsun Gültan Kışanak'a, Sebahat Tuncel'e. Türkiye'ye umut veren sevgili Selahattin'e."
 
İktidarın savaş siyasetinden beslendiğini belirten Temelli, bu nedenle Efrin'in kuşatıldığını kaydetti. Temelli, şöyle devam etti: "Afrin Afrinlilerindir. Orada sizin ne işiniz var? Sizin ne işiniz var ÖSO çetelerinin arkasında?" 
 
ANALAR ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMELİ
 
Temelli, Efrin'de yaşanan zulme, kıyıma karşı herkesi duyarlı olmaya çağırdı, "İster Türk, ister Kürt gencecik evlatlarımızın bu iktidarın çıkarı için ölmesine izin vermeyeceğiz. Tüm anaları bu ölümlerin öne geçmeye çağırıyorum" dedi.
 
"Bu zulmü ancak biz bitirebiliriz" diyen Temelli, savaşın sadece Kürtlere yönelik olmadığını, Kürtlerle savaşarak tüm toplumun baskı altına alınmak istendiğini vurguladı.
 
"Şimdi faşizme karşı omuz omuza olma zamanıdır" diyen HDP Eş Genel Başkanı, tekçi anlayışa, zulüm iktidarına karşı yan yana gelme çağrısı yaptı. 
 
HERKES CAMBAZA BAKARKEN CÜZDANLAR GİDİYOR
 
Temelli, savaşla birlikte tüm gündemlerin üzerinin örtüldüğünü de belirterek, şunları söyledi: "Eskiden sirkler vardı, cambaza bak derlerdi ve herkes cambaza bakarken cüzdanlar giderdi. İşte hikaye tam da bu. Bu savaşı yürütenler bizim ekmeğimizi, geleceğimizi, evlatlarımızı çalanlardır."
 
Meclis'te kabul edilen seçim yasasını da eleştiren Temelli, bu yasanın 16 Nisan referandumundaki hilelere kılıf uydurma yasası olduğunu kaydetti. Temelli, "Bu seçim yasası her sandığın etrafına OHAL çemberi örmektir" dedi.
 
ZULÜM BARAJINI YIKACAĞIZ
 
AKP'nin muhalefete de ittifak yap dediğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, şöyle devam etti: "Bir kere senden alacak zerre-i miskal aklımız yok, bizim aklımız bize yeter. Bize yol gösterme, sen girdiğin yanlış yoldan dön. Bizim yolumuz barış yolu, bizim yolumuz güneşin çocuklarının yolu. Bize ittifak öğretene bak. O yaptığın şeyin adı ittifak değil, pazarlık. Sen kendi seçmenine bile güvenmiyorsun. Güvenmediğin için onların oylarına bugünden ittifak koyuyorsun. Bizim öyle bir derdimiz yok. Bu halk önüne baraj çıktığında yakıp gecen bir halk. Şimdi önümüze zulüm barajları dikiyorsun, onu da yıkacağız. Bu ülkeye barış gelecek, HDP'nin mücadelesi ile gelecek."