20 Eylül 2024 Cuma

Temelli: Oy vermekle kalmayacağız

Mardin Artuklu'da binlere kişiye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Tvnet'in yayınladığı seçim sonuçlarına dair ?Halkı şimdiden yanıltma peşindeler? dedi, AA'nın 16 Nisan'da da aynısını yaptığını söyledi. Temelli, ?Halkı yanıltmak, evlerine dönmelerini sağlamak içindi. Bu sefer bu tuzağa düşmeyeceğiz. Oyumuza sahip çıkacağız? diye konuştu.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Mardin'in Artuklu ilçesinde düzenlediği mitinge binlerce kişi katıldı. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün de katıldığı miting alanı, üzerinde “Em li vir in, Em dikarin" yazılı pankartlar, HDP bayrakları ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ile süslendi.
 
Gençlerin ve kadınların ağırlıkta olduğu mitingde sık sık, “Selo başkan”, “Biji berxwedana HDP’ê” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Zılgıt sesleri susmazken, kitle miting öncesi çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Temelli, yaptığı konuşmada, “Bu onurlu halkın iradesi karşısında duracak, yıkılmayacak hiçbir baraj yok. Biz barışın ve demokrasinin önüne kurulan bu barajı hep birlikte yıkacağız” dedi. 
 
Mardin'in insanlık tarihine çok önemli bir ders verdiğini söyleyen Temelli, ekledi: “Mardin demek bir arada yaşam demek, tarih demek, kültür demek, barış demek.” 
 
HDP'nin de kurulduğu günden bugüne demokrasi, barış, bir arada yaşam dediğini ifade eden Temelli, “Şimdi bu yeni yaşam siyasetinin iktidar olma zamanı gelmiştir. 24 Haziran’da HDP barajı yıkarak halkların iktidarına yürüyecek” diye konuştu.  
 
Sadece seçim barajını değil insanlar arasına konulan önyargı barajlarının da yıkılacağını kaydeden Temelli, Suruç katliamını hatırlatarak, İçişleri Bakanı'nın açıklamalarına tepki gösterdi. Temelli, “Suçlu suç üstü yakalandı. Artık ne dediklerini bilmiyorlar panikten. Suruç’ta valinin, polisin gözü önünde 3 insan katledildi. Otopsi raporlarını, görüntü kayıtlarını saklıyorlar. Çok iyi biliyorlar her şeyi. Kimin ne iş çevirdiğinin kayıtları var. Çok kısa zamanda suçlular ortaya çıkacak. Ben ilk gün savcılara suçluları yakalamalarını söyledim. Savcılar olayda terör bağlantısı olup olmadığını araştırıyorlar. O insanlar 25 senedir ekmek parasının peşinde, ne terörü” diye konuştu. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Kürt sorunu yok” açıklamasını eleştiren Temelli, şöyle devam etti: “Biz senin kardeşin değiliz. Biz eşit yurttaşlar olarak ortak vatanımızda birlikte yaşamak istiyoruz. O eşit yurttaşlık temelinde bir araya geldiğimizde bu ülkede Kürt sorunu da çözülecek, bu ülkeye barış da gelecek. Kürt sorununu bir güvenlik sorunu olarak ele alıyorlar. O güvenlik sorunu üzerinden savaş bütçeleriyle bir rant ekonomisi yaratıyorlar. Buradan haksız bir servet yaratıyorlar. O yüzden demokrasi programımız kadar güçlü bir ekonomi programı yazdık. Hakça Dağıtım Programı dedik adına.”
 
“Vergide adalet yoksa toplumda adalet olmaz” diyen Temelli, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiğini söyledi. 
 
Temelli, Tvnet'in yayınladığı seçim sonuçlarına dair de konuştu. Temelli, şunları belirtti: “Bakın Anadolu Ajansı şimdiden seçim sonuçlarını yayınlıyormuş. Halkı şimdiden yanıltma peşindeler. Nasıl ki 7 gün 24 saat çalıştık. Önümüzdeki 3 gün de 24 saat çalışacağız. Sandığa gideceğiz, sahip çıkacağız. Sadece oy vermekle kalmayacağız, oyumuzun akıbetini takip edeceğiz. Onlar televizyonlarda istedikleri kadar rakam açıklasınlar, biz sandıklara sahip çıkacağız. Hatırlayın referandum gecesi AA’nın açıkladığı ilk sonuçlarda yüzde 64 “hayır” idi. Halkı yanıltmak, evlerine dönmelerini sağlamak içindi. Bu sefer bu tuzağa düşmeyeceğiz. Oyumuza sahip çıkacağız. Çünkü oylarımız geleceğimizdir. Hep birlikte sandıklara sahip çıkacağız. O yüzden hepimiz müşahidiz.”