5 Ekim 2024 Cumartesi

Tekirdağ, Çanakkale ve Çorum'da Newroz coşkuyla kutlandı

Tekirdağ, Çanakkale ve Çorum'da yüzlerce kişi Newroz'u kutladı. Kutlamalarda, HDP'nin kapatılmak istenmesine tepki gösterildi.

Tekirdağ, Çanakkale ve Çorum'da yüzlerce kişi kötü hava koşullarına rağmen Newroz'u coşkuyla kutladı.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ'da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi halı saha mevkiinde Newroz yüzlerce kişinin katılımı ile kutlandı. "HDP halktır, halk burada", "Bijî Newroz" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarının atıldığı Newroz yoğun yağmura rağmen büyük bir coşku vardı. Polis tarafından kurulan arama noktalarından çocukların girmesine izin vermezken, çocukları ile birlikte gelenler alana girmesine izin verilmedi. Halk ise alanın dışında bir araya gelerek Newroz'u kutladı.

Newroz'da konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP'nin kapatılma davası için "Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız. Bugün AKP-MHP iktidarı vekilliklerimizi düşürmeye çalışıyor. Bizim vekilliğimizi ancak bize bu yetkiyi veren halkımız alır. İzin verecek miyiz? Hayır! Buna öncelikle kadınlar izin vermeyecek. Bir sabah uyanıyoruz ve İktidar İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırdık diyor. Sormak istiyorum, siz mi getirdiniz ki siz kaldırıyorsunuz" ifadelerini kullandı. Gülüm, iktidarın bir akıl tutulması yaşadığını ve gidecekleri için yaşadıkları korkuyu gizlemeye çalıştığını söyledi.

Gülüm konuşmasının ardından "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde Newroz ateşini yaktı. Yurttaşlar çalınan ezgiler eşliğinde saatlerce ateşin etrafında halay çekti.

ÇANAKKALE
Çanakkale'deki Newroz'un adresi ise Esenler Mahallesi oldu. Mahallede bulunan boş arazide kutlanan Newroz'a yüzlerce kişi katıldı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, PM üyesi Ömer Faruk Kırnıç ve Engin Güleser'in de katıldığı Newroz'da kötü hava koşullarını rağmen büyük bir coşku vardı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada kadınlar "İstanbul Sözleşmesi'nden çekildik" diyen iktidarı zılgıtlarıyla protesto etti. Kısa bir konuşma yapan Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın eden yurttaşlara teşekkür etti. Daha sonra Newroz ateşini tutuşturan Ersoy kitle ile halaya durdu. Çekilen halay ve zılgıtlar sonrası bütün katılımcılar beraber alanı temizleyip kutlamayı sonlandırdı.

ÇORUM
Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Aşık Mahsuni Şerif Parkı'nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi. "Barış, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve adalet için yaşasın Newroz" pankartının açıldığı kutlamada sık sık "Yaşasın Newroz" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. HDP üyeleri ile çok sayıda kişi kutlamaya katıldı.

Kutlamada konuşan KESK Çorum Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, son yıllarda Newroz'u baskı ve saldırıların gölgesinde kutlandığını belirtti. Azapçı, "Ülke genelinde yürütülen baskı politikaları, halkın seçtiği belediyelere atanan kayyımlar, düşürülen vekillikler ve parti kapatmalar olarak sürdürülüyor. Parti kapatmaların sendikalara, emek ve meslek örgütlerine yeni prangaların vurulmasının yolunu açacağı bellidir" dedi. Azapçı, Kürt sorununun çözülmesinin bölge halklarının, işçi sınıfının ve demokrat kesimlerin birleşmesi ile mümkün olduğunu işaret ederek, "Newroz asırlar boyunca baskıcı ve inkarcı yöntemlere karşı durmanın sembolü oldu. Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır; Bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newrozu'nda birleşelim. İş, ekmek, insanca yaşam, özgürlük ve adalet için mücadeleyi büyütelim" diye kaydetti.

Partililer daha sonra Newroz ateşi etrafında halaya durdu.