20 Eylül 2024 Cuma

'Tek kadının eksilmeyeceği günleri dayanışma ile sağlayabiliriz'

"Bir tek kadının eksilmeyeceği günleri ancak böyle kadın dayanışmasını büyüterek sağlayabiliriz" diyen Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi,  dayanışmayı büyütme ve katledilen kadınların duruşmalarına çağrı yaptı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ayın 11'inde olduğu gibi bu ay da Süreyya Operası önünde kadın katliamlarına dikkat çekmek için bir araya geldi.

Eyleme, katledilen Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül ile ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci de katıldı. Eylemde, "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Fatma için adalet Ceren için adalet", "Kadın katliamları politiktir" sloganları atıldı.

AÇELYA ŞENGÜL: BİR KADIN DAHA KATLEDİLMESİN DİYE...
Açelya Şengül, annesinin 30 Mart'ta evlerinin önünde katledildiğini hatırlattı ve ekledi: "Annemin katili sadece Zeynel değil onu emekli olduğu halde çalışmak zorunda bırakanlar, sadece 18 yıl hapis cezası verenler, 'tahrik indirimi' uygulayanlardır. Bir kadın daha katledilmesin diye sokaklarda, adliye salonlarından mücadele etmeye devam edeceğiz."

Açıklama yapan Havva Cuştan, 2019 yılında 474 kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlattı. Erkeklerin sadece "hayır" dedikleri için değil, "canları istedikleri" için de kadınları katlettiğini söyleyen Cuştan, Ordu'da Ceren Özdemir'in katledilmesinin buna örnek olduğunu belirtti.

Erkeklerin bu cesareti erkek egemen düzenden ve devletten aldığını vurgulayan Cuştan, şunları söyledi:

"Çok uzağa gitmeye gerek yok. Geçtiğimiz günlerde katledilen iki kadının davası erkeklerin bu cesareti nereden aldığını gösteriyor. Fatma Şengül davasında mahkeme katile 'ilk kez suç işlediği' gerekçesiyle iyi hal indirimi yaptı, Nurcan Arslan'ın davasında ise yargıtay yerel mahkemenin belinde silâhıyla 800 km gelerek Nurcan'ın katleden katile verdiği müebbet hapis cezasını 'tasarlayarak öldürme yoktur' gerekçesiyle bozdu. Katile verilen cezada indirim istedi. Biz kadınlar soruyoruz: Fatma'nın katiline iyi hal indirimi verilmemesi için Fatma'nın kaç kez katledilmesi gerekiyordu? Ya da Yargıtay Nurcan'ın 'tasarlayarak öldürüldüğüne' karar vermesi için katilin cebinden kroki mi çıkmasını bekliyordu? Tüm bu ve buna benzer kararlar cesaretlendiriyor erkekleri, verilen her indirim yeni kadın cinayetlerine zemin hazırlıyor."

Kadınların ise tüm şiddete, katliama rağmen susmadığını ve "yaşamak istiyoruz" şiarını yükseltiklerini belirten Cuştan, "Yaşayabilmek için kimimiz Ayşegül Cora gibi bizi defalarca katletmeye çalışan erkeğe karşı mücadele veriyor, kimimiz ise Hülya Halaçkay gibi yıllarca gördüğü sistematik işkenceye dayanamayarak özsavunma hakkını kullanıyor" dedi.

Kadınların birbirlerine sahip çıkmaya devam edeceğini söyleyen Cuştan, "Hülya'ya 13 Ocak Bakırköy Adliyesi'nde özgürlük isteyelim, Ayşegül'ü yaşatmak için 17 Ocak'ta Bakırköy Adliyesi'nde olalım, Merve Kotan'a adalet istemek için ise 23 Ocak'ta Aydın'da olalım. Bir tek kadının eksilmeyeceği günleri ancak böyle kadın dayanışmasını büyüterek sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.