7 Eylül 2024 Cumartesi

TEİAŞ işçileri: Eriyen ücretlerimize zam istiyoruz

DİSK/Enerji-Sen üyesi TEİAŞ işçileri, TEİAŞ Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle ücretlerine zam istedi.

DİSK'e bağlı Enerji-Sen, TEİAŞ işçilerine dayatılan düşük ücretlere karşı şirketin Ankara'da bulunan genel merkezi önünde eylem düzenledi.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya DİSK'e bağlı sendikalar, KESK'e bağlı ESM, EMO, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve işten atılan Çiğli Belediyesi işçileri katıldı. 

Enerji işçisi Hakan Demir, "Bizler memleketi aydınlatan, memleketin gücüne güç katan enerjiyi yüksek gerilim hatlarında, trafo merkezlerinde ve daha nice birimde özveri ile çalışan 22 bölge müdürlüğünde memlekete hizmet eden TEİAŞ işçileriyiz. Kamuda çalışan 1 milyon 205 bin 526 kişiden sadece 2 bin 800 kişisiyiz. Bizler senelerdir sarı sendikanın ve işverenlerin kıskacında ezilen, sendikamızın içerisinde söz sahibi olamayan, sefalet sözleşmeleriyle ücretleri günden güne eriyen kamu işçileriyiz" dedi.

'SARI SENDİKALAR ÜCRETLERİMİZİN DAHA DA ERİMESİNE SEBEP OLDU'
20. dönem toplu iş sözleşmesinin yapıldığını fakat sözleşmenin yapılan işin niteliği ve çalışma koşulları göz önünde bulundurulmadan imzalandığını belirten Demir, "Sosyal haklarda en ufak bir iyileşme gerçekleşmemiş, toplu sözleşme senelerdir kopyala yapıştır yöntemi ile ilerletilmeye çalışılmıştır. Gelinen noktada kamu çerçeve protokolleriyle konfederasyon bazlı zam yapılma durumunda ise yine yüzde 32lik bir zam ile eriyen ücretlerimiz telafi edilememiştir. Hukuksuzca imzalanan Kamu Çerçeve Protokolünün amacının işçilere zam vermek değil, sendikaları zapt etmek, sendikaların özgürlüklerini kısıtlamak olduğunu biliyoruz. Fakat sarı sendikalar bu protokolün hukuksuz olduğunu bildiği halde biz kamu işçilerine veya TEİAŞ işçilerine zam aldık diyerek yıllardır eriyen ücretlerimizin daha da erimesine sebep olmuştur" dedi.

'TEMMUZDA ZAM İSTİYORUZ'
İş yerlerinde dilekçeleri toplamaya başladıklarını söyleyen Demir, "Yoksulluk sınırı 65 bin TL'ye ve açlık sınırı 19 bin TL durumuna geldi, ortalama brüt yevmiyelerin 1150 TL ile 1250 TL, ortalama ücretlerin 35 bin TL bandında olduğu bir kamu kurumunda nitelikli, verimli bir çalışma ve iş barışının olması bizim açımızdan mümkün olabilir mi? Yaşanan bu süreç doğal olarak alım gücümüzde ciddi düşüşlere neden olmuş ve geçinememe sorunu ile karşı karşıya kalınmıştır. Şimdi biz TEİAŞ işçileri olarak bir kere daha asıl işverenimiz olan TEİAŞ Genel Müdürlüğünden yaptığımız işin niteliği, taşıdığı riski dikkate alarak temmuzda bir nebze de olsa bizi rahatlatacak bir zam yapması talebinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Demir şöyle devam etti: "Enerjinin güvenliğini, üretimin sürekliliğini, dağıtımın sürdürülebilir olmasını sağlayan yüksek öncelikli ağır ve tehlikeli işler yapan biz TEİAŞ işçisinin bu özel durumunun dikkate alınmasını talep etmek en doğal hakkımızdır. Eriyen ücretlerimize zam istiyoruz."