20 Eylül 2024 Cuma

'Tecavüzcü sensin' şarkısının arkasındaki kadınlar kim?

Şili'de feminst bir grup kadın, "Tecavüzcü sensin, ve benim suçum değildi" şarkısı eşliğinde dans etti. Performansın yaratıcıları Lastesis koletifini kuran dört kadın. Lastesis kolektifi, dünya çapında kadınların performansı bulundukları ülkeye göre uyarlayarak yaratıcılıkla yaymasını istiyor.

Gözleri bağlanmış, sıra halinde duran kadınlar sert adımlar atıyor ve yüksek sesle kadına yönelik şiddete karşı bir şarkı söylüyorlar: "Tecavüzcü sensin, ve benim suçum değildi, nerede olduğum, ne giydiğim de değildi" diye tekrarlıyorlar.

Bu etkileyici görüntüler Şili'den sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayıldı. Kadınların dans performansı, bir çok ülkede sokaklarda gösterildi.

Şarkının yaratıcıları Valparaíso'lu dört kadın, Lastesis adında bir kollektifin kurucuları.

Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor ve Lea Cáceres, El País gazetesine verdikleri bir demeçte, "Adımızı Lastesis (Tezler) olarak belirledik, çünkü önkoşulumuz feminist teorisyenlerin tezlerinden yararlanmak ve onların bu mesajlarını yaymak için bir sahne oluşturmaktır" ifadelerini kullandılar.

İlk çalışmaları İtalyan yazar Silvia Federici'nin Caliban ve Cadı kitabına dayanıyor.

Lastesis kolektifi, yeni performanslarına "Yolunuzdaki bir tecavüzcü" adını verdi. Bir buçuk yıl önce kurulan kolektif, performans için tecavüz ve onun tasfiyesi hakkında yazan antropolog ve feminist Rita Segato'dan esinlendiklerini belirti. "Sadece tecavüzün kişisel bir sorun olarak çözülmesi ya da tecavüzcü erkeği tek başına sorunsallaştırılmasını konuşmak istemedik, tecavüzün toplumsal bir sorun olduğunu anlatmak istedik" diye konuştular.

Şarkıda Şili'nin carabinalarının marşından bir alıntı geçmesine dair şunları belirttiler, "Şili polisinin kadınların rüyasını izlediğini söylemesi doğru değil. Bu çelişkiyi ironik biçimde göstermek için onlardan alıntı yaptık" Şili polis marşında “Huzur içinde uyu, masum kız, haydut hakkında endişelenme, sevgili karabinaron tatlı ve gülümseyen rüyanı izliyor" sözleri geçiyor.

ŞİLİ POLİSİ KADINLARA CİNSEL ŞİDDET UYGULUYOR
Şili'de Ekim ayı metro zamlarında dolayı patlak veren halk ayaklanmasının ardından, Şili devleti her türlü şiddet uygulayarak ayaklanmayı bastırmaya çalışıyor. Sayısız kadın cinsel şiddet ve işkenceye maruz kaldı.

Ekim ayında ilk gösterilerinin yapılması plananan performans, ülkede başlayan ayaklanma nedeniyle ertelenmişti. Kolektif üyeleri "Gösterilerde gözaltına alınan birçok kadın, polis ve devletin korku yayma amaçlı ve böylece kadınların eylem haklarını kullanmasını önlemek için cinsel şiddet uyguladığını gördü" dedi.

Kadınlara yönelik tecavüz örneklerinden biri, polis tarafından tutuklandıktan sonra ölü bedeni bulunan Daniela Carrasco. Katledilen foto muhabir Albertina Martínez Burgos'da ayrıca kadınların tepkisini çekti.

LASTESİS'TEN ÇAĞRI: TÜM DÜNYAYA YAYILSIN
Lastesis kolektifi, dünya çapında kadınların performansı bulundukları ülkeye göre uyarlayarak yaratıcılıkla yaymasını istedi.