22 Eylül 2024 Pazar

TDİ: Tutsaklarla dayanışmak suç değildir

İHD'de basın  toplantısı düzenleyen TDİ, siyasi tutsaklarla dayanışan tutsak yakınları ve devrimcilere dönük operasyonlara tepki gösterdi, "Tüm tutsak yakınlarına, insan hakları savunucularına, aydın ve sanatçılara bu faşist saldırılara karşı dayanışma çağrısı yapıyoruz" dedi. DEDEF da üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi mücadele edeceklerini belirtti.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), 27 Şubat günü 2 ayrı operasyonla İstanbul'da 15, İzmir'de 6 kişinin politik tutsakların görüşlerine gittikleri ve para yatırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına TDİ bileşenleri, gözaltına alınanların yakınları, tutsak aileleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan TDİ Sözcüsü Abdülmelik Yalçın, ev baskınlarında kapıların kırıldığını, evdeki insanların ve gözaltına alınanların işkence gördüğünü belirterek, "Bileşenlerimiz Partizan, ESP, SMF ve birçok kuruma yönelik gerçekleşen bu gözaltı saldırısı burjuva medya tarafından halk kitlelerine 'örgüt hükümlülerine finansal destekte bulunanlara, örgüt yapılanmalarının hapishane örgütlenmelerine darbe' olarak sunuldu" dedi.

Gözaltına alınanlara ifade işlemlerinde "Tutsaklara neden para yatırdın" sorusu yöneltildiğine dikkat çeken Yalçın, devrimci tutsaklara yönelik saldırıların bir parçası olarak yakınlarına da saldırılmasıyla ilk defa karşılaşmadıklarını söyledi.

Bu fiziki ve psikolojik saldırıların pek çok biçimde sürdüğüne işaret eden Yalçın, "Tutsaklara para yatırmak, mektup yazmak, kart atmak, kıyafet göndermek, tutsakların vasisi olmak 'örgüte finans sağlama' suçlamasına delil yapılmakta, hapishane telefon görüş kayıtları dahi dosyalara eklenmektedir. Hapishanede sağlık, haberleşme, beslenme hakkı da bu saldırı dalgasıyla gasp edilmektedir. Öyle ki mektup, ilaç ve tedavi ücretleri, kantin harcamaları tutsakların para hesabından kesilmektedir" dedi.

Siyasi tutsakların tecritle teslim alınmak istendiğini, yalnızlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti: "Bu tecrit duvarlarını parçalayacağız. Bu duvarlara, tutsak yakınlarına düzenlenen operasyonlarla yenileri ekleniyor. Onların sesini taşıyamadığımız, onların mücadelesini omuzlayamadığımız, onların fikirlerini savunamadığımız her an bu duvarlar daha da büyüyecektir. Tutsakları yalnızlaştırarak teslim alabileceğini sananlara, bu zamana kadar bunu başaramadıklarını hatırlatmak isteriz. Evlatlarımız, dostlarımız, yoldaşlarımız içeride; biz dışarıda faşizme karşı mücadele ediyoruz. İçeride ve dışarıda hücreleri parçaladık, parçalamaya devam ediyoruz."

"Tüm tutsak yakınlarına, insan hakları savunucularına, aydın ve sanatçılara bu faşist saldırılara karşı dayanışma çağrısı yapıyoruz" diyen Yalçın, gözaltına alınan ve tutuklanan tutsak yakınlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

DEDEF: SİNDİRME POLİTİKALARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) da, operasyonlarda aralarında üye ve yöneticilerinin bulunduğu devrimcilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen DEDEF adına konuşan genel başkanı Ali Rıza Bilir, "Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) olarak her şeye rağmen, bizleri baskı altına almaya çalışan, haklı mücadelemizden döndürmeyi amaçlayan her türlü hukuk dışı ve fiili uygulamaların karşısında geçmişte olduğu gibi, bugün de sessiz kalmayacağız. Örgütlü gücümüzün böylesi sindirme politikalarına boyun eğmeyecek kadar kararlı ve köklü olduğunun bilinmesini istiyoruz" dedi.