5 Ekim 2024 Cumartesi

TDİ: Alanlara çıkıp tutsakların sesi olacağız

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, infaz yakmalara son verilmesi ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Bakırköy Hapishanesi önünde eylem yaptı. Hapishanelerdeki hak gasplarına karşı TDİ'nin 19 Aralık'a kadar sokaklarda olacağı belirtilen açıklamada, tutsakların sesi olma çağrısı yapıldı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), hasta tutsakların serbest bırakılmaması ve tutsakların infazlarının yakılmasına karşı Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde eylem yaptı.

"İnfaz yakmalara son. Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemi polis engellemeye çalıştı. "Devrimci irade teslim alınamaz" sloganıyla polis müdahalesine tepki gösteren kitle, yürüyüş yaptı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Ertan Çıta, hapishanelerde tutsaklara yönelik hak ihlallerinin arttığına ve tecridin ağırlaştığına dikkat çekti. Çıta, "Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarını artıran devlet, infaz yakma politikasıyla açık ki içeri girenin dışarı çıkamadığı, hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hakim kılmaya çalışıyor" dedi.

'TUTSAKLARIN İRADESİ TESLİM ALINMAK İSTENİYOR'
Hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin artığını vurgulayan Çıta, saldırı ve keyfi uygulamaların pandemi aracılığıyla meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Çıta, amacın tutsakların iradesini teslim almak olduğunu vurguladı.

Disiplin soruşturmalarıyla tutsakların tahliyesinin keyfi bir biçimde engellendiğini kaydeden Çıta şunları söyledi: "Tutsaklar üzerinde birer cezalandırma aracına dönüştü. Şu an 60'ın üzerinde tutsak tahliyesi geldiği halde infazı yakılarak tahliye edilmedi."

'6 AYDA 103 TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ'
Pandemi sürecinin tutsakların tedavilerinin engellenmesinin bahanesine dönüştürüldüğüne işaret eden Çıta, "Hasta tutsakların tahliyeleri ya hastane ya Adli Tıp Kurumu (ATK) ya da savcılık engeline takılıyor. Hastanelerden tutsakların onca zorlukla alabildikleri raporlar çoğu zaman siyasi tutumla karar veren ATK tarafından kabul edilmiyor. Kabul edilse ve ATK raporu alınabilse dahi bu raporla verilmesi gereken tahliye kararı 'toplum güvenliği bakımından tehlike' bahanesiyle uygulanmayabiliyor. Son 6 yılda 'veda' hakkı bile tanınmayan en az 103 tutsak hapishanede yaşamını yitirdi. 'Toplum güvenliği' bahanesiyle tutsakların canlarının 'tehlikede' olduğu ortadadır" diye konuştu.

'SOKAKLARDA OLACAĞIZ'
Tutsaklara yönelik her türlü saldırıya karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen Çıta, 19 Aralık'a kadar alanlarda olacaklarını söyledi, herkesi tutsakların sesi olmaya çağırdı.