TCK 103 Kadın Platformu: Çocuk istismarına karşı Cumartesi alanlara çıkacağız
TCK 103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi ve çocuk istismarcılarının affına karşı Cumartesi alanlara çıkacak. Kadınlar, Meclis kapanıncaya kadar eylemlerine devam edecek.
TCK 103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi ve çocuğa yönelik cinsel istismar affı tartışmalarına dair video konferans yöntemi toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya birçok kadın örgütü temsilcisi ve gazeteciler katıldı.
Toplantıda konuşan platform üyesi Tülin Eraslan, TCK 103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu'nun son anda oluşan bir platform olmadığını belirtti. İstanbul Sözleşmesi ve Çocuk İstismarı Affına karşı yaşanan gelişmeleri kaygı ve dikkat ile takip eden 276 kadın örgütü, birlik, 91 destekçi örgütten oluşan bir platform olduğunu aktardı.
'HERGÜN YENİ BİR TEHDİT'
Eşitlik İzleme Kadın Grubu üyesi Hülya Gülbahar, kampanyaya ilişkin konuştu. Yıllardır kadın hareketleri olarak alarm halinde yaşadıklarını belirterek, "Kadınlar için her gün yeni bir kazanılmış hakkın tehdit edildiği bir ortamda yaşamak çok zor. Bu tehditler yeri geliyor otobüste bizimle hareket eden yolcudan yeri geliyor en üst düzeyde siyasetçiden geliyor. Özellikle kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik devlet politikalarının terke dildiği günden beri 200 yıllık kazanılmış haklar tehdit altında. Bu tehditlerin güncel konularından birisi de çocuk cinsel istismarına af getirilmesi meselesi" dedi.
'MECLİS KAPANANA KADAR NÖBETTEYİZ'
Cinsel istismar affının 2016 Kasım ayında bir gece yarısı operasyonu ile Meclis'te muhalefetin en az olduğu saatlerde iktidarın yasayı geçirmek istediği koşullarda yasalaştırılmak istendiğini söyleyen Gülbahar, "Buna karşı sadece kadın örgütleri değil tüm kamuoyu, her görüşten siyasetçilerde buna karşı çıkmıştı. Bu nedenle geri çekildi. Ancak 2016 yılından bu yana sürekli gündemde tutuldu. Son olarak Nisan ayında da Meclis'te girişimlerde bulundu. Bu teklifte özellikle cinsel istismardan yargılanan ya da hüküm giyenlerden istismar ettiği çocuk ile resmi nikah yapanlar affedebilecek. Bu teklif cinsel istismara teşvik eden, suça karışan herkes hakkında açılan kamu davalarının da düşmesini getiriyordu" hatırlatmasında bulundu.
KADINLARA UYKU YOK
İktidara seslenen Gülbahar, hem İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılardan hem de çocukların istismarcılarıyla evlendirilmesi planlanan taslaktan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Çocuğa cinsel istismarda bulunan kişinin affının Meclis'in yeni döneminde getirileceğini belirten Gülbahar, "Kesinlikle ve kesinlikle Meclis açık olduğu sürece, Meclis kapanana kadar nöbetçiyiz. Kadınlar adeta gece nöbetçileri gibi gözümüz Meclis ekranlarında. 15 Temmuz'a kadar tetikte olmayı, gözümüzü Meclis'ten ayırmayacağız. 15 Temmuz'a kadar bize uyku yok, çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
MUHALEFETE ÇAĞRI
Cinsel istismar affının sadece Meclis'ten çekilmesini istemediklerini tamamen toplumun gündeminden çıkarılması gerektiğini kaydeden Gülbahar, "Biz biliyoruz ki bu sadece 264 ailenin mağdur ailenin gösterilmesi ilgili değildir. Amaç medeni kanunu devrede dışı bırakmak aynı şekilde çocuklarla cinsel ilişki yaşama yaşını 15 değil 12'ye kadar indirerek, 12 yaşındaki üstündeki bütün çocuklarda rıza tartışmasını gündeme getirerek, çocuklarda cinsel ilişkiyi düzenleyen TCK'yi de devre dışı bırakmak istiyorlar. Milyonlarca kız çocuğunun geleceğinden bahsediyoruz. İktidarın bir toplum modeli yaratmaya çalıştığını biliyoruz. Bu toplum projesine karşı çıkmak gerekiyor. Muhalefet partilerinin de bu konuda kadın örgütleri ile güçlü bir duruş sergilemeli. Apolitik bir muhalefet tarzından vazgeçilmeli" dedi.
TOPLUM ERKEN YAŞA KARŞI
Platformun Bilgi Dosyası Çalışma Grubu üyesi Zelal Ayman, 70 sayfalık oluşturdukları bilgi dosyasına ilişkin sunum yaptı. Ayman, Havle Kadın Derneği tarafından "Erken Yaşta Evlilik Araştırma Sonuçlarını" paylaştı. Ayman, yapılan araştırmada kız çocuklarını 18 yaşında evlendirme yaşına toplumun yüzde 1,1'nin "evet" dediğini, 7,1 "emin değilim", 91,8 ise "hayır" diye yanıt verdiğini ve herkesin erken yaşta evliliğe karşı olduğunu belirtti. Dünyada sadece bir ülkede 13 yaş yasal evlilik yaşı olduğunu bununda İran olduğunu söyleyen Ayman, "15 yaş 4 ülkede, 16 yaş 11 ülkede, 17 yaş 5 ülkede, 18 yaş 132 ülkede yasal evlilik yaşı olarak tanımlanıyor" dedi.
'SİYASİ PARTİLERLE TEMAS HALİNDEYİZ'
Yapılan açıklama ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı. Hükümetin tutumuna ilişkin nasıl bir eylem planı olduğu sorusunu yanıtlayan feminist yazar Berrin Sönmez, muhalefet partileriyle ilişki içinde olduklarını, iktidardan da görüşme taleplerine yanıt alamadıklarını söyledi. Sönmez, "İktidar uzun yıllardır, kadın örgütlerini dinlememek için özel bir çaba içerisinde. İYİ Part'den Meral Akşener ile her konuda anlaştık. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, hem TCK 103 istismar affına hem de İstanbul Sözleşmesi'ne karşı kadınların yanında olduğunu beyan etti" dedi.
CUMARTESİ ALANLARDAYIZ
Süheyla Doğan ise platform olarak Cumartesi günü Türkiye genelinde alanlarda olacaklarını aynı zamanda Meclis'te de siyasi partilerle sürekli temas halinde olacaklarını söyledi.