22 Eylül 2024 Pazar

Taşeron belediye işçilerinden hükümete uyarı: Sözlerinizi derhal yerinize getirin

Bir gecede KHK taşeron şirketlerden kadro aldatmacasıyla belediye şirketlerine geçirildiklerini ancak kendilerine verilecek hiçbir sözün tutulmadığını kaydeden Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), taleplerini sıraladı ve sözlerini yerine getirmesi için hükümete seslendi. Öte yandan hiçbir siyasi partinin de yanlarında yer almadığını dile getiren taşeron belediye işçileri, örgütlenme ve mücadele çağrısı yaptı. 

Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) Adana'da eylem yaptı. "Emeğimiz bizimdir. Patrona köle, sermayeye kul, ülkeye taşeron olmayacağız" ve "Taşeron bitmedi, taşeron kalanlar kadro bekliyor" yazılı pankartlar ve kadro taleplerinin yer aldığı dövizlerin taşındığı eylemin açıklamasını Ozan Kaya okudu.

Türkiye'nin bütün yerel yönetimlerinde hizmet üreten 573 bin belediye şirket işçisi olduklarını dile getiren Kaya, halkın daha rahat etmesi için her türlü zorluğa göğüs gererek çalışmayı sürdürdüklerini belirtti. "Fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Aynı kurumda, aynı işi yaptığımız arkadaşlarımız ile aynı haklara sahip değiliz. İçimizi söküp geçen ayrımcılıklara maruz kalıyoruz. Belediyelerin ikinci sınıf işçileriyiz" diyen Kaya, 2018'de KHK ile taşeron şirketlerden, kadro aldatmacası ile belediye şirketlerine geçirildiklerini, verilen sözlerin tutulmadığını, asgari ücretin katları ile çalışırken bir gecede ücret farklarının silindiğini ve beş yıl sonra açlık sınırında ücretlerle geçinmeye zorlandıklarını, yoksulluğun dibine sürüldüklerini aktardı.

Bu kötü gidişe sendikalar ve siyasi partilerin yanlarında yer almadığının altını çizen Kaya, buna karşı sessiz kalmadıklarını Türkiye'nin her yerinde örgütlenmeye ve zulme karşı itiraz etmeye başladıklarını söyledi. Kaya, "Hangi sendikadan olursak olalım, hangi partiden olursak olalım, farklılıklarımıza rağmen ekmeğimiz için bir araya geldik ve haklarımız için örgütlendik" dedi. 

İnsanca yaşama ve çalışma koşullarına sahip olmak ve bunu ayrımsız kayıtsız, şartsız her işçi için gerçek kadrolu istihdam istediklerinin altını çizen Kaya, şöyle devam etti: "Norm kadro, güvenceli iş, 52 günlük ilave tediye, haftalık 40 saat çalışma, 6 ayda bir güncellenecek gerçek enflasyon oranında zam, zorunlu emekliliğin kaldırılmasını, tayin hakkı istiyoruz. Bir kere daha söyleyelim güvenceli ve kadrolu çalışma istiyoruz. Çünkü belediye şirket işçiliği kadro değildir, taşeronluktur, köleliktir. Köle olmayı kabullenmeyeceğiz. Buradan hükümete sesleniyoruz. Verdiğiniz sözü tutun, derhal 573 bin belediye şirket işçisini kadroya alın. Buradan muhalefete sesleniyoruz, bizi duymazdan görmezden gelmeyin. Birikmiş sorunlarımız var ve bunların dile getirilmesini sağlayın."

Tüm belediye taşeron çalışanlarına da seslenen Kaya, birleşme ve mücadele çağrısı yaptı.