22 Eylül 2024 Pazar

Taşeron belediye işçileri: Güvencesizlik köleliktir

TABİB'in öncülüğünde Ankara'da toplanan taşeron belediye işçileri, kadrolu belediye işçileriyle aynı işi yaptıklarını vurgulayarak kadrolu ve eşit haklara sahip olmak istediklerini dile getirdi. İşçiler, kendilerini görmeyen sendikalara da tepki göstererek, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Taşeron Belediye İşçileri Birliği'nin (TABİB) çağrısıyla Türkiye'nin birçok noktasından gelen belediye işçileri Ankara'da bulunan Ulus Meydanı'nda toplanarak, belediyenin kadrolu işçileriyle eşit ücret ve eşit haklara sahip olma taleplerini haykırdı. "Güvencesizlik köleliktir! Kadro istiyoruz" pankartı açılan eylemde, taleplerin yazılı olduğu dövizler taşındı.

AKP iktidarı seçim süreçlerinde belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi vaadinde bulunmuş, sonrasında 696 sayılı KHK ile yüzbinlerce belediye işçisinin kadroya geçirildiğini iddia etmişti. Ancak taşeron çalışma sistemi, belediyelerin patronluğunda sürüyor. Bu durumun yarattığı problemlere karşı bir araya gelen taşeron belediye işçileri, TABİB bünyesinde toplanarak, kadrolu işçilerle aynı işi yaptıklarını ve aynı haklara sahip olmaları gerektiğini bir süredir dile getiriyor. İşçilerin talepleri ise şu şekilde:

🔹 "4D kadro
🔹 52 günlük tediye
🔹 Altı ayda bir enflasyon farkı oranında ücret zammı
🔹 Zorunlu emeklilik dayatmasının kaldırılması
🔹 Haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi."

Belediyelerin kadrolu işçi sayısı 55 bin iken, taşeron firmalarında çalışan işçilerin sayısının 500 bini aştığını dile getiren işçiler, örgütlü oldukları pek çok sendikanın da kendi talepleri için yeterince mücadele etmediğini ifade ederek, "Biz geçinemiyoruz; siz aidat deyip, oy deyip lüks içinde yaşıyorsunuz" dedi.

İşçiler, tüm siyasi partilere ve sendikalara kendilerine sahip çıkılması çağrısında bulunarak, kadrolu olma başta olmak üzere tüm talepleri ve hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.