4 Ekim 2024 Cuma

Taş Köprü'den de ihale bedeli 73 milyon TL'den de haber yok

Cizre'de son 4 yıl içinde 3 kayyum değiştiren ve 2 kez ihale edilerek aynı firmaya verilen Taş Köprü projesinin akıbeti bilinmiyor. Öte yandan kayyumlar firmaya tek kuruş ödeme yapmadıklarını öne sürerken, ihale bedeli olan 73 milyon TL'ye ilişkin de bir açıklama yapılmadı. HDP Milletvekili Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın konuyu açıklamasını istedi. 

Halkın seçim sonuçlarını hazmedemeyen iktidar, seçme hakkını gasp ederek kayyum atamalarında bulundu. Söz konusu kayyum atamaları ile demokratik halklar askıya alındı, hukuk devre dışı bırakıldı, yolsuzlukların önü açıldı ve Sayıştay Raporlarıyla tespit edilen yolsuzluklara da göz yumuldu. 

2017'DE ATANAN KAYYUM 25 MİLYON TL'Yİ AÇIKLAMADI
2016 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki Cizre Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Kaymakam Ahmet Adanur'un yerine 20 Ağustos 2017'de Antep Vali Yardımcısı Fail Arıcan ikinci kayyum olarak atandı. 

Arıcan, Dicle Nehri üzerinde 11 gözlü Taş Köprü yapılması kararı aldı. 348 metre olacak taş köprünün yapımı, 2017'de 25 milyon TL'ye ihale edilme kararı alındıktan sonra proje 2018'de başlatıldı. Köprünün inşaatına başlayan firma, köprünün iskelesini oluşturan 11 ayaktan sadece 6 ayağını tamamladıktan sonra çalışmaları durdurdu Arıcan ise firma yetkililerine hak bedeli olarak tek bir kuruş bile ödeme yapılmadığını iddia etti. Fakat, 25 milyon TL'nin akıbetine ilişkin herhangi bir açıklama ise yapmadı. 

2019 YILINDA ATANAN KAYYUM 73 MİLYON TL'NİN AKIBETİNİ AÇIKLAMADI
31 Mart 2019'da seçimlerinin ardından yüzde 79 oyla yönetime geçen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Cizre Belediyesi Eşbaşkanları 29 Ekim 2019'da görevden alınarak, yerlerine kayyUm atandı. Kayyum olarak atanan ilçe kaymakamı Davut Sinanoğlu da Taş Köprü projesinin revize edilmesi ve bunun da yapılacak Millet Bahçesi ile birleştirmesi kararı aldı. Sinanoğlu döneminde yapılan Taş Köprü projesinin ihale bedeli 31 milyon TL olarak belirlenerek, açılan ihale 48 milyon 951 bin 228 TL bedelle yine aynı firmaya verildi.

KÖPRÜ PROJESİNİN AKIBETİ HALA BİLİNMİYOR
Köprü ihalesinden kısa bir süre sonra 21 Ağustos'ta Sinanoğlu'nun yerine Siirt'in Baykan ilçesi kaymakamı Mehmet Tunç atandı. Kayyum Mehmet Tunç'un atanmasıyla birlikte köprü projesi "Mali tasarruf" gerekçesiyle tekrar durdurulmuş, ancak ihale edilen 73 milyon liranın akıbetine dair herhangi bir açıklama yapılmamakla beraber 4 yıl içinde 3 kayyum değiştiren ve 2 kez ihale edilerek aynı firmaya verilen köprü projesinin akıbeti de hala bilinmemektedir. 

HDP MİLLETVEKİLİ KAÇMAZ'DAN SORU ÖNERGESİ
HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, halkın seçim iradesinin gasp edilerek son 4 yılda 3 kez kayyum atanan Cizre'de yapılan yolsuzluklara dikkat çeken ve bu yolsuzluklara gerekçe gösterilen köprü projesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Taş Köprü ihalesi için ayrılan 73 milyon TL'nin akıbetinin açıklanmasını isteyen Kaçmaz'ın yönelttiği, "2016 yılından bu yana yaptıkları yolsuzluklar sebebiyle haklarında soruşturma açılan kayyımlar var mıdır? Varsa kimlerdir?" sorusu dikkat çekti.