21 Eylül 2024 Cumartesi

Tarım-Sen, Agrobay Seracılık'ın yalanlarını teşhir etti

Tarım-Sen üyesi olduğu için işten atılan Agrobay Seracılık işçilerinin direnişi sürüyor. Baskı, mobbing, her türlü aşağılama ve hakarete maruz kalan işçilerin sendikalı olduğunu bilmediğini iddia eden Agrobay işçileri ve sendikayı hedef aldı. Tarım-Sen ise madde madde Agrobay'ın yalanlarını teşhir etti. Sendika, "'Ya saygın bir uzlaşma, ya da tavizsiz direniş' son sözümüz budur" dedi.

Dünyanın 2., Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük serası Bayburt Gruba bağlı Agrobay Seracılık'ta işçilerin gasp edilen hakları için mücadelesi günlerdir sürüyor. Kimisi sözle kimisi mesajla işten çıkarılan işçiler, resmi çıkışı yapılmadığı için hala Agrobay çalışanı görünüyor ancak içeri alınmıyor.

Öte yandan resmi çıkış yapılmadığı için de tazminat hakları gasp ediliyor. Gördükleri mobbing, baskı, hakaret ve aşağılama karşısında işçiler haklarını aramak için Tarım-Sen'de örgütlendi. Sendikalarıyla birlikte ilk günden bu yana direnen işçilerin taleplerini karşılamak ve çözüm odaklı yaklaşmak yerine Agrobay Seracılık, işçileri ve sendikayı hedef aldı.

'SENDİKAL ÇALIŞMAMIZDAN YÖNETİMİN HABERİ OLMUŞTUR'
Tarım-Sen, Agrobay'ın yalanlarını madde madde teşhir etti. Tarım-Sen'in açıklamaları şöyle: "Hiçbir işveren sendikal sebeple işçi işten attım demez, diyemez. Aylardır gizlilikle sürdürdüğümüz üyelik çalışması ücretsiz izin dayatması karşısında hızlanmış ve bundan yönetimin haberi olmuştur. Gerek işçilerin ağzını arayarak gerekse gözetim altında tuttukları işçilere baskı yaparak bilgi alan Agrobay yönetimi 'Nereden bileceğiz üyeleri' gibi zavallı açıklamalarla safa yatmaya çalışmaktadır.

'İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI HİÇE SAYANLAR KAR KAYBEDİNCE ÖNLEM ALIYOR'
"Agrobay yönetimi açıklamasında toplum ve halk sağlığını çokça önemsiyormuş gibi, tobamovirüs önlemleri sebebiyle işçilere ücretsiz izin dayatmasını bir tür rica ve çözüm gibi ifade etmiştir. Yasa tanımazlara hatırlatalım. Ücretsiz izin işçinin onayı olmadan tek taraflı verilemez. İşçiler ücretsiz izne çıkmak istemediklerini ya tazminatlarını alıp çıkmak ya da ücretli olarak çalışmak istediklerini söylediğinde, zorla baskıyla 'hayır ücretsiz izne çıkacaksınız' diyen yönetim, 'tazminatını vermem' diyen yönetim şimdi 'ince' dillerle durumu maniple etmektedir. Kadın işçileri 80 derecede, klorların içinde, ölümüne ve bir dönem sigortasız çalıştıran Agrobay'ın sağlık vurgusu komiktir. İşçilerin sağlığını hiçe sayanlar virüs önlemini ancak kârları düştüğü için alır, halkın sağlığını önemsedikleri için değil.

'İŞVEREN PROVAKATİF EYLEMİ KENDİ YAPIYOR'
"Sendika üyelik çalışması yapan 2 mühendisin işten atılması işçilerin sabrını taşıran son damla olmuştur. Yine hukuk tanımazlara anlatalım. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı Anayasa ve diğer uluslararası antlaşmalar ile güvence altına alınmış bir temel haktır. Her vatandaş hiçbir izin alınmadan, eylemin anlam ifade ettiği yerde toplantı gösteri yürüyüşü yapma, düşünce ifade özgürlüğünü gerçekleştirme hakkına sahiptir. İşçilerin tepesine çöreklenip, çöp gibi kapının önüne koyup sonra da sessizlik telkin eden yönetim sorunun esas kaynadığıdır, provakatif eylemi kendileri yapmıştır.

'FİİLİ, MEŞRU, HUKUKİ YOLLARI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ'
"Agrobay yönetimi, sendikamızı ve işçileri hedef göstermeyi bırakıp derhal işçilerin yasal hakkı olan tazminat ve içeride kalan tüm alacaklarını ödemeli, işten çıkış kodlarını işsizlik maaşı alacak şekilde düzenlemelidir. Diyalog yolu ile işçilerin taleplerinin çözümü için kapımız Agrobay yönetimine açıktır. Aksi takdirde sendikamız işçileri aşağılayıp haklarına çökmek isteyen her yaklaşımda fiili, meşru, hukuki yolları sonuna kadar kullanmaktadır, kullanacaktır. 'Ya saygın bir uzlaşma, ya da tavizsiz direniş' son sözümüz budur."