24 Kasım 2024 Pazar

Tanzanya'da direnen işçiler: Sesimizi, direnişimizi duyurun, kazanalım

7 aydır maaşlarını alamadıkları için greve çıkan Tanzanya'daki demiryolu işçileri, Türkiye'de artan yoksulluk nedeniyle ailelerinin de kendileriyle birlikte mağdur olduğunun altını çizdi. ETHA'ya konuşan grev temsilcisi Tanrıverdi,  "Sesimiz duyulsun, sorun çözülsün" çağrısı yaptı. İşçilerin üyesi olduğu Dev Yapı-İş Genel Başkanı Karabulut da, firmanın grevi kırmak için çabaladığını ancak işçilerin kararlılıkla direndiğinin altını çizdi. Karabulut, "İşçi arkadaşlarımızın sesini soluğunu her yere taşıyacağız; bakanlıklardan hükümete etki edecek, sorunu çözecek her mecrada faaliyetimizi yürüteceğiz" dedi.

Türkiye'de inşaat işçilerinin başta maaşları olmak üzere haklarını gasp etmeye çalışmasıyla bilinen Yapı Merkezi, Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'daki Darüsselam-Mwanza Demiryolu hattının ilk üç fazından sonra 4. faz çalışmalarını devraldı.

En fazla kamu ihalesi alan Türkiye'nin köklü ve büyük firmalarından Yapı Merkezi, dünyada çok sayıda projeyi de üstlendi. İşlerinin yanı sıra Yapı Merkezi, işçilerin haklarını gasp etmeye çalışmasıyla da biliniyor. Ancak Yapı Merkezi karşısına dikilen Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikalarının devrimci ve kararlı mücadelesi sonucu Türkiye'de işçilerin maaşlarını ve özlük haklarını ödemek zorunda kalıyor. İki sendikanın bu konuda kazanımla sonuçlanan sayısız direnişi tarihin emek sayfalarına altın harflerle şimdiden kazındı.

'KAZANANA KADAR DİRENECEĞİZ'
Türkiyeli iki bin işçi firmanın büyüklüğüne güvenerek demiryolu hattının yapımı için Tanzanya'da çalışmaya başladı. Ancak işçilerin 7 aydır maaşları ödenmiyor. 2 bin kişinin Türkiye'de bulunan aileleriyle birlikte en az 10 bin kişi artan yoksulluk nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Şantiyede kısa bir açıklama yapan işçiler 7 Ağustos gününden bu yana iş durdurarak greve çıktı. "Kazanana kadar direneceğiz" diyen grevdeki işçilerin temsilcisi Ömer Tanrıverdi ve birlikte mücadele ettikleri Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut; grevi, işçilerin neden greve çıktığını, taleplerini ve bundan sonra yürüyecekleri yolu ETHA'ya aktardı.

'TÜRKİYE'DE HER ŞEY 3 KATI ARTTI, AİLELERİMİZ MAĞDUR'
Grev temsilcisi Ömer Tanrıverdi, "Maaşlarımızı alalım diye direniyoruz. Dile kolay 7 ay maaş alamadık. Türkiye'de bugün her şey üç katı fiyatta, ailemiz, çocuklarımız mağdur" dedi.

6 Şubat depremlerini hatırlatan Tanrıverdi, "Depremde evi yıkılanlar, mağdur olanlar var. Bir arkadaşımızın evi yıkıldı, ailesini babasının yanına yolladı ama aylardır para gönderemiyor" ifadelerini kullandı.

'SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ'
Tanrıverdi, şu çağrıyı yaptı: "Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Dört maaş alana kadar grevi sonlandırmayacağız. Şayet ağustos ayı biterse beş maaşa çıkacak süremiz. Çünkü eylül ayında tekrar bir ay içeri girmiş olacağız. Cumhurbaşkanından, bakanına sesimizin duyulmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız CİMER'e şikayette bulunduk. Sesimiz duyulsun, mağduriyetimiz son bulsun, maaşlarımız yatsın."

KARABULUT: GREV KIRMA GİRİŞİMİNE KARŞI İŞÇİLER KARARLILIKLA DİRENİYOR
Tanzanya'daki demiryolu yapımında yer alan işçilerin ülkenin farklı şehirlerdeki kamplarda çalıştıklarını aktaran Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Türkiyeli yaklaşık iki bin işçi grevde. Arabulucuk Sözleşmesiyle Türkiye'ye gelen işçilere mayıs ayından bu yana tazminatları verilmiyor. İşçi arkadaşların sözleşmelerinde 'iki maaş içeride kalacak' maddesi var. Ama içeride kalan maaş önce 4-5'e daha sonra da 7'ye çıktı. Bu nedenle işçi arkadaşlar üretimden gelen gücünü kullandı ve greve başladı. Şu anda yetkililerle gün aşırı görüşme oluyor. Çözüleceğini söylüyorlar. Kamuoyunda da yer bulunca grev işçilere bin dolar yolladılar, sus payı. Amaç grevi kırmak. Ama arkadaşlarımız bunu kabullenmedi ve direnişlerine kararlılıkla devam ediyorlar" dedi.

'FİRMANIN SÖZLERİNE ARTIK İŞÇİ ARKADAŞLAR İNANMIYOR'
Bugün Tanzanya'daki sendikaların firma yetkilileriyle bir görüşmesi olacağını belirten Karabulut, "Firma 'sorunun çözülmesi için cuma gününe kadar bize müsaade edin, çabalıyoruz' dedi. Türkiye'de Yapı Merkezi yetkilileri 'iki maaşı ay sonuna kadar yatıracağız, finans bulmaya çalışıyoruz, kalan maaşları yılbaşına kadar ödeyeceğiz' sözünü verdi. İşçi arkadaşlar daha önce de bu söz verildiği için kabul etmedi. 3 yıldır Tanzanya'da aynı sıkıntıyı yaşıyorlar. Yapı Merkezi en fazla kamu ihalesi alan, Türkiye'nin en büyük köklü firmalarından. İnsanlar da bu nedenle güvenip dört ay maaş almadan çalışıyor. Son raddede güvenleri de kırıldı. Şirket maaş ödeyemiyorsa hesap kesip göndersin diyorlar. 14 yıldır çalışan işçi arkadaşlar dünyanın farklı yerlerinde farklı projelerde" ifadelerini kullandı.

'SENDİKAMIZ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ'
Türkiye'ye gelen ve alacaklarını alamayan işçiler için de önümüzdeki günlerde Dev Yapı-İş öncülüğünde bir kampanya başlatacaklarını duyuran Karabulut, şu vurguyla devam etti: "Firma direnişi kırmak için işçi arkadaşların birliğini bölmeye, şantiyedeki yöneticilerle yıldırmaya çalışıyor. Bu durumu kabul etmiyoruz, baskıdan vazgeçsinler. Tanzanya'da işçi arkadaşlarımız direniyor, süreç uzarsa aileleri Yapı Merkezi önüne gidecek. 7 aydır maaş alamıyorlar, eşinden boşananlar var, psikolojik sorun yaşayanlar var, artık durumun dayanılmaz olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen direniş kararlılıkla devam ediyor. Sendika olarak uluslararası kamuoyunda hem de ülke kamuoyunda gündemi canlı tutmak için çalışıyoruz, işçi arkadaşlarımızın sesini soluğunu her yere taşıyacağız; bakanlıklardan hükümete etki edecek, sorunu çözecek her mecrada faaliyetimizi yürüteceğiz."