20 Eylül 2024 Cuma

Tandoğan Meydanı'nda Sivas anması

Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü nedeniyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda anma yapıldı.
Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü nedeniyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda anma yapıldı.
 
Anmaya CHP, HDP, KESK, TMMOB, TTB, Pir Sultan Aptal Derneği, AKA-DER, Ankara Dersimliler Derneği, 10 Ekim Ankara Dayanışması, siyasi parti ve meslek örgüleri katıldı.
 
Sıhhiye Köprüsü'nden yürüyüşe başlayan kitle "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ı unutma unutturma" sloganları atılarak yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarını taşındı.
 
Tandoğan Meydanı'na gelen kitle Sivas'ta hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu.
 
Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Onur Şahin, katliamın organize bir şekilde işlendiğini belirtti. Şahin, "Bu katliam yapılırken dönemin belediye başkanı Temel Karamollaoğlu katliam sırasında 'Gazanız mübarek olsun' diyerek teşvik etti. Askerler otelin önünden çekip gittiler. Bugün burada binlerce polis var ama o gün orada tek polis yoktu. O gün namaz çıkışında devlet o kalabalığı yönlendirdi. O katliamı yapanlardan biri 14 gün sonra evlendi. Biri devletten işe girdi, biri askere gitti. O yüzden organizeli diyoruz. Madımak insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz. Sadece Aleviler değil. Bütün farklılıklar hedef alındı. Bugün Roboski Sivas'tır. Çocuklarımızın ölüsü buzdolabında saklandı. Bir annenin cenazesi günlerce yerlerde kaldı." ifadelerini kullandı.
 
'25 YILDIR KATLİAMI YAPANLARIN PEŞİNDEYİZ'
 
Ardından yaşamını yitirenlerden Gülsüm Karababa'nın yakını Nilgün Karababa söz aldı. "Bu dava 25 yıldır sadece Türkiye sınırları içinde hapsedildi. Bir türlü AİHM'e götürülmedi. Biz 25 yıldır hala bu katliamı yapanların peşindeyiz. Bu ülkede acılarımızı birleştirmek ve yan yana durmak zorundayız. Çünkü hiçbirimizin can güvenliği yok" diye konuştu.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Yönetim Kurulu üyesi Müslüm Metin de "Bizim talebimiz bellidir. Diyoruz ki Madımak utanç müzesi olsun. Bu dava mahşere kalmasın. Bu katliamı yapanlarla mutlaka yüzleşilecek" dedi. Konuşmaların ardından Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajları okundu.
 
Miting semah gösterisiyle devam etti.