22 Kasım 2024 Cuma

Tacize uğradıktan sonra GGM'ye gönderilen Suriyeli kadına deport kararı

İstanbul'da sözlü tacize uğradıktan sonra götürüldüğü Geri Gönderme Merkezi'nde birçok hak ihlaline maruz kalan Suriyeli Ş.N. hakkında deport kararı çıkarıldı.

İstanbul'da sözlü tacize maruz kaldıktan sonra götürüldüğü Geri Gönderme Merkezi (GGM)'nde birçok hak ihlaline maruz kaldığı belirtilen Suriyeli Ş.N. hakkında deport kararı çıkarıldığı öğrenildi.

İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde Suriyeli Ş.N. adlı kadın ile evli olduğu M.N., 29 Ekim'de bir erkeğin sözcü cinsel tacizine maruz kaldı. M.N. ile tacizci erkek arasında arbede çıktı. Bahçelievler karakolunda tarafların ifadeleri alındı. Suriyeli çift, daha sonra "kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturmak" iddiasıyla Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. M.N., Arnavutköy GGM'ye, Ş.N. ise Çatalca GGM'ye gönderildi. M.N. daha sonra Urfa'daki GMM'ye sevk edildi. 

Suriyeli Ş.N. ve M.N'nin avukatı, Mehmet Behzat Yılıcak Mezopotamya Ajansı'na yaşananları anlattı. Av. Yılıcak, Çatalca GGM'de göçmen kadınların yatak ve yemek verilmemesini protesto ettiklerini aktararak, "İçeride bulunan kadınlar, camlara vurarak, 'Biz katil değiliz. Bize yardım edin. Kadın şiddetine hayır' şeklinde bağırıyordu. GGM önündeki çevik kuvvet polisleri, hemen içeri girdi. Biz de içeri girmek istedik ancak 'görüşemezsiniz' denildi. Bu durumu meslektaşlarımızla tutanak altına aldık. Yaşananları İstanbul Barosu ve derneklere aktardım" dedi. 

'YATAK VE YEMEK VERİLMEDİ'
Protestolar nedeniyle müvekkili Ş.N. ile görüştürülmediğini söyleyen Yılıcak, 1 Kasım'da yeniden GMM'ye gittiğini ifade etti. Yılıcak, müvekkilinin yaşadığı ihlallere dair şunları belirtti: "Müvekkilime yatak verilmemiş, çıplak zeminde yatıyormuş. Protestonun yaşandığı gün ise görevliler öğlen ve akşam yemeğinin verilmeyeceğini söylemiş. Personellerin hakaretlerine, psikolojik şiddetine, aşağılayıcı tavırlarına maruz kalmış. Çıplak zeminde yatmak zorunda kalan yabancılar, gıda ihtiyaçlarının da karşılanmayacağını öğrenince mecburen protesto etmişler. Bu protestolardan sonra kendilerine yer yatağı verildiğini ve normal yemek servisinin yapıldığını söyledi."

SINIR DIŞI KARARI
Görüşme sonrası müvekkiline dair istediği dosyanın "hazır değil" gerekçesiyle verilmediğini aktaran Yılıcak, müvekkili hakkında sınır dışı kararı olduğunu paylaştı. Yılıcak, "İstanbul Valiliği, müşteki olarak yer aldığı dosya nedeniyle sınır dışı etme kararı vermiş. Suriyeli müvekkilim, geçici koruma statüsünde. Ancak hukuki koruma sağlanmamış. Bununla 'ne karakola ne savcılığa ne de hakime git' deniliyor. 'Adli mercileri uğraştırma' demek oluyor" dedi.  

Yılıcak, müvekkilinin tutulduğu Çatalca GMM'deki ihlallerin araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.