16 Eylül 2024 Pazartesi

Süveyda halkı eylemlerinin birinci yılında taleplerini yineledi

Suriye’nin Süveyda bölgesinde Dürzi halkının başlattığı protestoların üzerinden bir yıl geçti. Protestoların yıldönümünde Kerame Meydanında bir araya gelen halk, bir kez daha siyasi değişim, tutukluların serbest bırakılmasının aralarında bulunduğu taleplerini sıraladı.

Dürzi halkının ağırlıkta yaşadığı Süveyda’da bir yıl önce Esad rejimine karşı başlayan eylemlerin yıldönümünde halk bir kez daha sokağa çıktı.

Kentin kırsal bölgelerinden katılanlarla birlikte yüzlerce Süveydalı, Kerame Meydanında buluştu. Siyasi değişim, tutukluların serbest bırakılmasının da aralarında bulunduğu taleplerini bir kez daha sıralayan halk, "Çözüm için bir yıl sabrettik, artık bir gün bile zulme tahammül etmeyeceğiz" yazılı pankart açtı.

EYLEMLER NASIL BAŞLAMIŞTI?
İç savaşın sonuçları yüksek enflasyon, işsizlik, alım gücünün düşmesi ve yoksulluk, antidemokratik uygulamalar nedeniyle Süveyda halkı bir yıl önce Esad rejimini protesto eylemlerine başlamıştı.
Bir yıl içinde Esad rejimi, halka dönük baskılarını, tutuklama ve komplo saldırılarını artırdı. Buna rağmen halk eylemlerinde ısrar etti. Süveyda halkı, Bass parti binalarını işgal etme, kapılarını kilitleyerek işlevsiz hale getirme, afiş asma, yazılama yapma gibi eylemlerini sürdürdü.

Eylemlerin belli bir aşamasında “özerk yönetim” talebi dile getirilmeye başlandı. Kadınlar da “Kendimiz ve çocuklarımız için insana yakışır, onurlu bir hayat, topraklarımızda huzur içinde yaşam” talepleriyle eylemlerin en önünde yer aldı.