20 Eylül 2024 Cuma

Suudi Arabistan'da ilk defa bir kadın aktivist idam edilebilir

Suudi Arabistan'da aralarında 29 yaşındaki Esra el Gamham adlı kadın aktivistin de bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam cezası istendi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) Suudi Arabistan'da aralarında bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam ceza istendiğini duyurdu. HRW, Katif kentinde hükümetin Şiilere karşı uyguladığı ayrımcılığı protesto gösterilerine öncülük etmekle suçlanan Esra el Gamham'ın ülkede idam edilecek ilk kadın aktivist olabileceğini kaydetti.
 
BBC Türkçe'nin haberine göre HRW Ortadoğu direktörü Sarah Leah Whitson, "Her idam dehşet vericidir. Ama hakkında şiddet içeren bir suçlama bile bulunmayan Esra el Gamham gibi aktivistler için idam istenmesi çok korkunç" dedi.
 
Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün (ESOHR) Direktörü Ali Adubisi de el Gamham'ın idamının "çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını" ifade etti.
 
KARAR 28 EKİM'DE
 
29 yaşındaki el Gamham üç yıl önce evinde eşiyle birlikte gözaltına alındığı ve 6 Ağustos'ta Riyad'da terör suçları mahkemesinde idam talebiyle yargılandığı belirtiliyor. Gamham "Katif kentinde hükümet karşıtı gösterilere katılmak", "halkı tahrik ve isyana teşvik", "rejim karşıtı slogan atmak", "protestoları görüntüleyerek sosyal medyada paylaşmak" ve "protestoculara manevi destek vermek" ile suçlanıyor.
 
Gamham hakkındaki karar duruşması ise 28 Ekim'de yapılacak. Suudi Arabistan'da idamlar kralın onayından sonra gerçekleşiyor ve genellikle kişinin kafasının kılıçla kesilmesi ile gerçekleştiriliyor.