GÜNCEL
Susurluk Raporu'ndaki 'devlet sırrı' sürüyor
Ankara JİTEM Dava dosyasına Susurluk Raporu ulaştı. Ancak "devlet sırrı" denilerek bazı bölümler göndirilmedi. Mahkeme heyeti, eski başbakanların dinlenmesi talebini reddetti.
ANKARA- Ankara ve çevresinde 1993-1996 yılları arasında 19 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan JİTEM Davasının 16. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları ile mağdur yakınları yer aldı.
MA'nın haberine göre, mahkeme heyeti, Kutlu Savaş'ın hazırladığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan istenen Susurluk Raporu'nun aslı ve tam bir fotokopisinin mahkemeye ulaştığını fakat "devlet sırrı" niteliğindeki bilgilerin çıkarılmış olduğunu bildirdi.
Avukatlardan Yusuf Alataş, rapordan "devlet sırrı" gerekçesiyle bazı bilgilerin gizlenmesini eleştirdi. Alataş, davanın bir numaralı sanığının devletin kendisi olduğunu belirterek, bu durumda davadan sonuç alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Alataş, "Raporun aslı ve ekleri gönderilmemiştir, kendilerince istenilen bir kısım gönderilmiştir. Bir devletin suçluları ortaya çıkarmaya niyeti yok ise davanın sonuçlanması mümkün değildir" dedi.
Av. Ruşen Ali Nergiz ise dönemin başbakanları Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in dinlenmesini istedi.
Av. Nuray Özdoğan, Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan istenen raporun eklerinin gönderilmemesinin görev suçu olduğunu belirtirken, avukat Sertaç Ekinci de sanıkların vareste tutulması yönündeki kararın kaldırılmasını ve sanıkların tutuklanmasını talep etti. Ayrıca 1994'de öldürülen Yusuf Ekinci'nin oğlu olan Sertaç Ekinci, dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in televizyonda Mahmut Yıldırım'ın yaşadığına ilişkin konuştuğunu bu yüzden de Pekin'in celp ile dinlenmesini talep etti.
Sanık avukatları ise dönemin başbakanının dinlenmesi talebinin reddedilmesi ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki davanın ayrılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama kararının devamına karar verirken, Susurluk Raporu'nun tümünün istenmesi ve eski başbakanların dinlenmesi taleplerini reddetti.
Duruşma 2 Ekim 2018 tarihine ertelendi.