22 Kasım 2024 Cuma

Suruç'tan Ankara'ya adalet mücadelesi sürüyor

33 düş yolcusu ölümsüzlüğünün 111. ayında bir kez daha Kadıköy'de anıldı. 5 Kasım'da görülecek katliam davasına çağrı yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi, 10 Ekim katliamının 9. yılında Suruç'tan Ankara'ya adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Suruç katliamı 111. ayında. Yıkılmış bir kent olan Kobanê'yi yeniden inşa etmek için çıktıkları yolda mola verdikleri Urfa'nın Amara Kültür Merkezinde MİT-devlet ve DAİŞ ortaklığında gerçekleşen canlı bomba saldırısında ölümsüzleşen düş yolcularının ismi bir kez daha Kadıköy'de yankılandı.

33 düş yolcusu her ay olduğu gibi 111. ayında da Kadıköy Halitağa caddesinde anıldı. 111 aydır yeni katliamlar yaşanmasın diye adalet mücadelesi yürüten Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Suruç şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartını yere serdi.

5 KASIM'DAKİ DURUŞMAYA ÇAĞRI
Suruç için adalet isteyenler açıldığı günden bu yana kapatılmak istenen katliam davasında yaşanan hukuksuzları her yerde anlatıyor. Davanın üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerinin söyleyen Suruç Aileleri İnisiyatifi, 5 Kasım'da Urfa 5. Ağır ceza mahkemesi salonunda görülecek duruşmaya çağırdı.

Eyleme Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı, Cumartesi Anneleri İnisiyatifi ve İHD İstanbul Şubesi katılırken "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Unutmak yok affetmek yok" sloganlarının sık sık atıldı.

'ÇAĞDAŞ NE KADAR SORUN VARSA MERHEM OLMAK İÇİN ÇABALADI'
Basın metnini okuyan düş yolcularının yoldaşlarından Adnan Özcan, bu ay düş yolcularından Çağdaş Aydın, Duygu Tuna ve Ece Dinç'in mücadele hayatını aktardı. İlk olarak bir dönem ajansımız ETHA'nın muhabirliğini üstlenen Çağdaş Aydın'ı anlatan Özcan, 1988 yılında Dersim’de doğan Çağdaş'ın genç bir serüvenci, doğa tutkunu, sosyal medya çalışanı olduğunu söyledi. "Toplumsal alanda halkların sorunlarına ortaktı; işçi katliamları, iş cinayetleri, doğa yıkımları kısaca ne kadar sorun varsa bunlara merhem olmak için çalışmalar yürüttü. Cumartesi Annelerini hiç yalnız bırakmadı. Bir dönem Etkin Haber Ajansı'nın muhabirliğini yaptı. Çağdaş yoldaş iki üniversite bitirmesine rağmen bu ülkede düzenli bir iş bulamamanın rahatsızlığı içindeydi" dedi.

'DUYGU KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN EMEKÇİLİK YAPTI'
1979 yılında Dersim’de doğan Duygu Tuna'dan bahseden Özcan, "Küçük yaştan beri emekçilik yaptı. Ev temizliği işlerinden garsonluğa kadar birçok işte çalıştı. Kısa bir süre hapishane yaşamı olan Duygu Tuna Kartal’da ESP faaliyetleri içerisinde örgütlendi. ESP Kartal İlçe Yöneticiliği, SKM il yürütme görevlerini üstlendi. Gülsuyu mahallesinde çetecilerin ESP'lilere saldırısından sonra Kartal ilçe çalışmasından Maltepe İlçe çalışmasına dahil oldu. Daha sonra HDP Maltepe İlçe Eşbaşkanlığı görevini yaptı. Antifaşist mücadelenin ve İstanbul Taksim mücadelesinin kazanılması anlarında en önde yerini aldı. Kadın özgürlük mücadelesi kapsamındaki eylemleri özel olarak tercih ederdi" ifadelerini kullandı.

'ECE DİNÇ ADALETSİZLİKLERE KARŞI MÜCADELE EDERDİ'
Son olarak Kadıköy sokaklarında örgütlü mücadeleye katılan Ece Dinç'i anlatan Özcan, şunları söyledi: "1995 yılında Düzce'de doğdu. 17 yaşında aktif mücadeleyle tanıştı. Gezi ayaklanması ve Kobane mücadelesi Ece'nin yaşamının dönüm noktaları oldu. HDP-HDK Kadıköy Gençlik Meclisleri çalışmasında yer aldı. SKM İstanbul İl koordinasyonu üyesiydi. HDP Kadıköy İlçe yöneticiliği görevlerinde yer aldı. Kadın özgürlük mücadelesinde yer aldı. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunuydu. Bir dönem bu lisenin derneğinin sekreterliğini yaparak hayatını kazandı. Genç, dinamik ve zeki bir devrimciydi. Ülkenin politik sorunlarına kafa yorar adaletsizliklere karşı mücadele ederdi."

'10 EKİM'DE KATLEDİLEN YOLDAŞLARIMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ'
Bu ay ayrıca 10 Ekim katliamının 9. yılı olduğunu anımsatan Özcan, "Suruç katliamıyla ortak birçok nokta olmasına ve faillerin neredeyse hepsinin aynı olmasına rağmen bu 2 dava birleştirilmedi. Suruç katliamı ve 10 Ekim katliamı başta olmak üzere IŞİD'in bu topraklarda yaptığı bütün katliamların tek bir dosyada birleştirilerek ortaya çıkan delillere bir bütün halinde bakılması talebimizi tekrarlıyoruz. 10 Ekim ailelerinin 9 yıldır yürüttüğü adalet mücadelesini bir kez daha selamlıyor, katliamda yitirdiğimiz 104 yoldaşımızı saygıyla anıyoruz" dedi.

33 DÜŞ YOLCUSU YAŞIYOR
Açıklama sonrası bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. 33 duş yolcusunun isminin tek tek sayıldığı eylemde "Yaşıyor" yanıtı verildi. Suruç katliamının 111. ayında ölümsüzleşen düş yolcuları için düzenlenen anma sloganlarla sona erdi.