20 Eylül 2024 Cuma

Suruç'ta korku değil umut kazandı

Suruç'ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş'ın yüzde 60 ile en yüksek oyu alması ve Erdoğan'ın oyunun yüzde 33 olması AKP'nin saldırı politikalarının tutmadığını gösterdi.
24 Haziran seçimleri açığa çıkan sonuçları itibari ile birçok yönden değerlendirilmesi gereken bir seçim. Seçimin genel sonuçlarının yanında Suruç gibi AKP'nin seçim çalışmasını saldırı üzerine kurduğu yereller bu politikanın tutmadığını gösteriyor.
 
Urfa genelinde 890 bin 267 oy kullanıldı. Cumhur İttifakı yüzde 32,1 ile 9 vekil, HDP ise yüzde 29,01 oy ile 4 vekil çıkarttı.
 
Suruç, seçim çalışmalarında AKP milletvekili adayının saldırıları ve 4 kişinin ölümü ile gündeme geldi. Oy kullanma işlemi sırasında yaşanan şaibelere rağmen milletvekili seçiminde HDP Suruç'ta yüzde 64 oy aldı, AKP ise tüm saldırılarına rağmen yüzde 30,5 oranında oy aldı.
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 60 ile en yüksek oyu alırken Cumhur İttifakının adayı Tayyip Erdoğan ise yüzde 33 oy aldı. Bu durum AKP'li milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız'ın HDP'lilere saldırmasının ve 4 kişinin yaşamını yitirmesinin AKP'nin oylarında ciddi bir yükselme yaratmadığı görülüyor.
 
7 Haziran seçimlerinde Suruç'ta birinci parti olarak çıkan HDP yüzde 80,9 alırken AKP ise yüzde 15 oranında oy almıştı.
 
Suruç'ta 33 sosyalistin IŞİD tarafından katledilmesi ve ardından gelen 1 Kasım seçimlerinde HDP yüzde 68, AKP ise yüzde 28 oy aldı. Saldırı ve kutuplaştırma siyasetinin AKP'ye oy kazandırdığı görünse de seçmenin kendi iradesine sahip çıktığı görülüyor.