20 Eylül 2024 Cuma

Suruç şehitleri Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre'de anıldı

Suruç'ta katledilen 33 Düş Yolcusu Almanya'nın Mannheim, Stuttgart ve Ulm kentleri ile Hollanda'nın Den Hag, Fransa'nın Bordeaux, İsviçre'nin Zürih ve Bern kentlerinde anıldı.
Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 yılında yaşanan katliamda yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusu Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre'de anıldı.
 
MANNHEİM
 
Almanya'nın Mannheim kentinde katliamın 3. yıl dönümü vesilesiyle AGİF, SKP, YS, ATİF, ADHF, Devrimci Parti, HDK Mannheim ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi ortak anma düzenledi. Anma etkinliğinde konuşan Deniz Baran, Suruç'u anmanın Rojava devrimini savunmak anlamına geldiğini belirtti. Katliam sırasında polisinin yaralılara yardım edenlere saldırdığını hatırlatan Baran, IŞİD ve AKP/Saray işbirliğine dikkat çekti. Diğer kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından Suruç ile ilgili Almanca bildiri okundu. Anma etkinliği "Şehit namirin" sloganları ile sona erdi.
 
STUTTGART
 
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'nun (AvEG-Kon) yaptığı çağrıyla Almanya'nın Stuttgart kentinde Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusu sokak etkinliği ile anıldı.
 
Stuttgart'ın en işlek caddesi Königtraße'de yapılan anmayı, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) düzenledi.
 
33 Düş Yolcusu'nun fotoğraflarının bulunduğu pankartın açıldığı anma saygı duruşu ile başladı. Anmaya Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir, HDK Almanya Eşsözcüsü Aynur Karakaya, NAV-DEM, ADHK ve Partizan temsilcileri katıldı. Etkinliğe MLPD ve ATİK mesaj gönderdi.
 
Eylemde AGİF'in yaptığı "Katliamın 3. yılında unutma, unutturma" başlıklı açıklaması okundu. Açıklamada, "Başta Suruç şehit ailelerimiz olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini sarıp sarmalamış olan adalet talebi, sorumluların yargılanması ve hesap sorulması kendisine insanım diyen, ilericiyim, demokratım diyen tüm toplumsal kesimlerin, işçi ve emekçilerin adalet mücadelesini yaşamın her alanına yayması, sokakta haykırmasıyla sonuç alacak ve düşler gerçek olacaktır" denildi.
 
AGİF adına yapılan konuşmanın ardından Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir söz aldı. Özdemir, "O gün orada sadece 33 yoldaşım değil orada bulunan 318 Düş Yolcusu paramparça oldu. Yok etmek istedikleri insanlıktı, sevgiydi, iyilikti, adaletti, özgürlüktü, çocukluktu, paylaşmaktı, dayanışmaydı, düşlerimizdi ve umutlarımızdı. Biz her şeye rağmen insan kalacağız. Bizi katletmek isteyen IŞİD zihniyeti aslında devletin ve toplumun ta kendisidir. Kadınlara, LGBTİQ+'lara, çocuklara, hayvanlara ve doğaya düşman olan bu zihniyete karşı mücadelemiz son nefesimize kadar sürecek." diye belirtti.
 
HDK Almanya Eşsözcüsü Aynur Karakaya da yaptığı konuşmada, Suruç katliamını lanetledi, 33 Düş Yolcusu'nu andı.
 
ULM
 
Suruç katliamında yaşamını yitirenler Almanya'nın Ulm kentinde HDK-Ulm, ADHK, AGİF, ATİF, NAV-DEM ve SYKP tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı.
 
Ulm şehir merkezinde "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla gerçekleştirilen anma saygı duruşu ile başladı. Anmada yapılan konuşmada, "5 Haziran 2015'te Diyarbakır'da patlatılan ve hemen 2 hafta sonra 20 Haziran'da da Suruç'ta patlatılan bombaların, katliamların, sürgünlerin sonu gelmedi. Katliamlar bizi mücadelemizden alıkoyamayacak. 33 Düş Yolcusu'nun yolundan gitmeye devam edeceğiz" denildi.
 
KÖLN
 
Almanya'nın Köln kentinde AvEG-Kon'un çağrısı ile 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'ta ölümsüzleşen 33 Düş Yolcusu anıldı.
 
Tarihi Dom Kilisesi önünde yapılan anmada, 33 devrimcinin isimleri okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Ardından yapılan konuşmalarda Kobanê'ye hastane ve çocuk parkı yapmak için gitmek isteyen gençlerin barbar IŞİD çeteleri tarafından katledildiği belirtildi.
 
NAV-DEM Köln'ün destek verdiği anmada AGİF, SKB ve Young Stragle adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda SGDF'ye yönelik saldırının yalnızca fiziksel değil, özgürlük ve sosyalizm mücadelesine yönelik bir saldırı olduğu ancak bunun başarılamadığı aktarıldı.
 
Anma, 33 devrimcinin anılarının mücadelede yaşatılacağı sözü verilerek sona erdi.
 
DEN HAAG
 
33 Düş Yolcusu Hollanda'nın Den Haag kentinde Parlamento binası önünde VEKSAV, DEM-NED, AvEG-Kon, HTIF, HDK tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı.
 
Suruç'ta katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart asıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada "Suruç için adalet, herkes için adalet" açıklama okundu. Açıklamada "33 Düş Yolcusu'nun düşünü gerçek kılmak için faşizme karşı direnmekten vazgeçmeyeceğiz" denildi.
 
BORDEAUX
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Bordeaux, Suruç katliamında hayatını kaybedenleri Place de la Victiore da andı. Anmada Suruç şehitlerinin fotoğraflarının olduğu ve "Suruç için adalet, Bacalan, Nice ve Charlie Hebdo için adalet" pankartı açıldı. Eylemde "Katil Erdoğan", " Katil DAİŞ", "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Suruç'un hesabını soracağız" sloganları atıldı. Eyleme Suruç tanığı Ömer Bal da katıldı.
 
Saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada, "Kimdi Suruç'ta katledilenler? Kimisi üniversite öğrencisi, kimisi işçi, kimisi öğretmen. Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Arap, sosyalist, devrimci, anarşist, insan ve kadın hakları savunucusuydu. Gençtiler, yoldaştılar, kadınlardı, dosttular, anneydiler, babaydılar, kardeştiler. Rojava'nın çağrısına uyarak, yeni yaşama ses ve can katmak için yola çıktılar. DAİŞ'ten kurtarılan Kobanê'ye kütüphane ve çocuk parkı inşa etmek, ağaç dikmek, orada inşaatlarda çalışmak, hastanelerde sağlık hizmeti vermek istediler" denildi. Açıklamada "33 Düş Yolcusu'nun düşünü gerçek kılmak için faşizme karşı direnmekten vazgeçmeyeceğiz" diye belirtildi. 
 
ZÜRİH-BERN
 
Suruç'ta IŞİD saldırısında hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu İsviçre'nin Bern ve Zürih kentinde anıldı. İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu'na (İGİF) bağlı Zürih Eğitim ve Kültür Merkezi'nde yapılan anmada konuşan Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu, Suruç sürecinin örgütlenmesine dair anılarını ve tanıklıklarını aktardı. Erzurumluoğlu, sosyalist gençlerin can pahasına yürüttükleri mücadelede imkansızlıklara rağmen dayanışmayı büyütmek için yaptıklarını anlatırken duygusal anlar yaşandı. AvEG-Kon, SKB ve MLKP adına yapılan konuşmanın ardından Suruç sonrası tanıklıklar aktarıldı.
 
Bir diğer anma ise İGİF, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Tutsakların Sesi Platformu'nun oluşturduğu kurumlar tarafından Zürih Rathausbrücke'de gerçekleştirildi. Buradaki anmada da konuşan Güneş Erzurumluoğlu, "Onlara sözümüz var, düşlerini kurdukları dünyayı inşa edeceğiz" diye konuştu. Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, devrimcilerin bir araya gelmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekildi. Young Struggle adına yapılan konuşmanın ardından anma sloganlar eşliğinde sona erdi.
 
Akşam saatlerinde ise Bern kentinde Reitschule alanında gençler tarafından anma etkinliği düzenlendi.