4 Ekim 2024 Cuma

Suruç katliamının 76. ayında adalet çağrısı

Suruç katliamının 76. ayında Kadıköy'de yapılan eylemde "Katliamın olduğu günden bu yana katliamın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için adalet mücadelesi yürütüyoruz" denildi. Açıklamada, katliam davasında gerçek sorumlular korunurken 33 düş yolcusunun yoldaşlarının tutuklandığı kaydedildi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 76. ayında "Suruç için adalet herkes için adalet" talebiyle Kadıköy Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Açıklamaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), BEKSAV, Özgür Genç Kadın (ÖGK), gençlik örgütleri temsilcileri, özsavunmasını kullanan Name Öztürk'ün olduğu çok sayıda kişi katıldı.

'MAHKEMENİN, ADALETİ SAĞLAMAKTAN NE KADAR UZAK OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ANLADIK'
"Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Suruç katliamında yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın babası Feti Aydın okudu. 76 ay önce yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek için yola çıkan çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişi mola verdikleri Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezinde canlı bombalı bir saldırıya uğradığını, saldırıda 33 düş yolcusunun ölümsüzleştiğini ve yüzlerce kişinin ise yaralandığını söyleyen Aydın, "Katliamın olduğu günden bu yana katliamın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için adalet mücadelesi yürütüyoruz. Katliam davasının 21. duruşmasında mahkeme heyetinin adaleti sağlamaktan ne kadar uzakta olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Katliamın tutuklu olarak yargılanan tek sanığı Yakup Şahin'e ceza vererek haklarında onlarca kez suç duyurusunda bulunduğumuz diğer failler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Avukatlarımızın iğneyle kuyu kazarcasına ortaya çıkardığı deliller bir kez dahi dikkate alınmadı. Patlamanın hemen ardından dosyaya konulması gereken olay yeri görüntüleri 6 yıldır dosyaya konulmadı. İçişleri Bakanlığı tarafından Suruç katliamında kullanılan bombaları temin ettiği gerekçesi ile tutuklandığı söylenen Azzo Halaf Süleyman El Aggal Suruç katliamı davasından ayrı olarak yargılanıyor" diye belirtti.

'O GÜN SIKILAN GAZ BOMBASINDAN KAÇ EVLADIMIZ YAŞAMINI YİTİRDİ BİLMİYORUZ'
Daha önce katliamda ihmali olduğu gerekçesi ile bir polis 7500 lira para cezası verildiğini, yargılamaları süren 2 polise de aynı ceza verilerek adeta ödüllendirildiğine dikkat çeken Aydın, "O gün katliamın hemen ardından yaralıların üzerine atılan gaz bombalarının üstü de böylece kapatılmış oldu. O gün sıkılan gaz bombalarını defalarca gündeme getirmemize rağmen gaz kullanan polisler tespit edilmemiş bununla ilgili hiçbir işlem yapılmamıştı. O gün kaç evladımız gaz bombasından yaşamını yitirdi bunu asla öğrenemeyeceğiz ancak şunu biliyoruz ki gelen istihbarat raporlarına rağmen katliamı engellemeyen polis katliamdan sonra yaralıların taşınmasına gaz bombaları ve ambulansların önüne koydukları TOMA'lar ile yaralıların taşınmasını engellemiştir" dedi.

'33'LERİ ANMAK İSTEYENLER GÖZALTINA ALINDI,  TUTUKLANDI'
İhmaller bu kadar açıkken mahkeme heyetinin adil bir yargılama yapmaktan uzak olduğunu dile getiren Suruç yaralıları, aileleri ve avukatlarının mahkemeye hakaret ettikleri gerekçesi ile haklarında soruşturma açıldığını söyleyen Aydın, "6 yıllık adalet mücadelemizde karşımıza çıkarılan her engellemede adalet talebimizden vazgeçmedik. Bugüne kadar birçok etkinliğimiz yasaklandı, 33 düş yolcumuzu anmak isteyenler gözaltına alındı haklarında davalar açıldı, tutuklandı. Açılan bu davaların bir tanesi 12 Kasım'da sonuçlandı. Düş yolcumuz Okan Pirinç memleketi olan Hatay'da anmak isteyenler gözaltına alınmış haklarında dava açılmıştı. Yapılan yargılama sonucu aralarında Ali Aslan Dadük'ün de bulunduğu 8 kişiye 10 ay hapis cezası verilmiştir. Yine geçen hafta Suruç yaralımız Erkan Keskin gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştır" diye kaydetti.

'33 DÜŞ YOLCUSUNUN, YOLDAŞI BERFİN TUTUKLANDI'
Aydın, "33 düş yolcumuzun yoldaşları da bu gözaltı ve tutuklama saldırısına maruz kalmaya devam ediyor. Suruç katliamının 6. yıl dönümünde yapılan anmada polis işkencesi ile kolu kırılan 17 yaşındaki lise öğrencisi Berfin Polat tutuklanarak hapishaneye konulmuştur" ifadelerini kullandı.

'NEFRET SUÇUNA KURBAN GİDEN TRANSLAR İÇİN ADALET İSTİYORUZ'
Bugünün 20 Kasım Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü olduğunu hatırlatan Aydın, "Bu vesile ile yıkılmış bir kenti yeniden kurma düşü ile yola çıkan Evrim Deniz Erol ve Aydan Ezgi Şalcı'yı bir kez daha anıyor, nefret cinayetlerine kurban giden translar için adalet istiyoruz" dedi.

SÜRGÜNDE HAYATINI KAYBEDEN SURUÇ YARALISI SEZGİN DAĞ UNUTULMADI
Suruç yaralısı Sezgin Dağ'ın sürgün olarak yaşadığı ülkede hayatını kaybetmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Suruç yaralısı Sezgin Dağ kaldığı kampta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış ancak yapılan ihmal sonucu hayatını kaybetmişti. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını söyleyen Aydın, "Biz Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak ihmal sonucu meydana gelen bu ölümün aydınlatılmasını ve ihmali olanların yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Eylem Suruç şehitlerinin isimlerinin okunmasıyla sona erdi.