5 Ekim 2024 Cumartesi

Suruç katliamı 68. ayında: Ülkenin dört bir yanından adalet çığlığı yükseliyor

Suruç katliamının 68. ayında bir kez daha Kadıköy'de 33'leri anan Suruç Aileleri İnisiyatifi, "Ülkenin dört bir yanından yükselen adalet çığlığına kulaklarını tıkayanlar, gerçeği adalete ihtiyaç duydukları zaman anlayacaklardır" dedi. 

20 Temmuz 2015 günü IŞİD düzenlediği ve 33 düş yolcusunu aramızdan alan Suruç katliamı 68. ayında. Katliamın ardından adalet mücadelesi yürüten Suruç Ailelerin İnisiyatifi'nin çağrısıyla 33'ler bugün bir kez daha anıldı. 

Kadıköy Halitağa Caddesi'nde düzenlenen anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, 33'lerin fotoğrafları taşındı. 

PİROĞLU: 7 HAZİRAN SONRASI SÜRECİN BENZERİNİ YAŞIYORUZ
Söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Suruç'un Diyarbakır'la başlayan ve  7 Haziran seçimlerinin sonucunu yok sayan kanlı sürecin en önemli köşe taşlarından olduğunu belirtti. Saray'ın 7 Haziran'da yenildiğinde sonuçların tanınmadığını ve ülke tarihinin en kanlı sürecinin yaşandığını hatırlatan Piroğlu, peş peşe yaşanan canlı bomba saldırılarıyla ülkenin IŞİD ve ona yol verenlere sahne olduğunu kaydetti. 

Maraş'a, Çorum'a, Madımak'a benzer süreçlerin yaşandığına dikkat çeken Piroğlu, 7 Haziran sonrası sürecin bir benzeri olduğunu söyledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun kimlik ve siyaset ayrımı yapmaksızın zulme uğrayan herkesin sesi olduğunun altını çizen Piroğlu, uydurma bir mahkeme kararı ve yasalar zorlanarak vekilliğinin düşürüldüğünü vurguladı. iktidarın 'kanun benim' dediğini ve biat kültürünü dayattığını kaydetti. Piroğlu, "Diyolar ki, yargıyı elinde tutanlar, polisi elinde tutanlar, jandarma elinde tutanlar düzen bizim düzenimizdir. Bize de karanlık vaat ediyorlar, cehennem dayatıyorlar. Gergerlioğlu yanımızda ayağa kalktı ve haykırdı; 'beni halk seçti, beni görevden alacaksa halk alır. Sizin dayatmalarınızı kabul etmiyorum.' Biz HDP olarak dayattığınız kapatmaları, zulmü kabul etmiyoruz" dedi. 

'SURUÇ KATLİAMI DAVASINDA YAŞANAN ADALETSİZLİK İLK DEĞİL'
Katliamdan yaralı kurtulan Caner Delisu basın metnini okudu. 68 aydır yürüttükleri hukuk mücadelesini hatırlatan Delisu, Urfa'nın Hilvan ilçesindeki hapishanenin kampüsünde görülen duruşmalarda adeta tiyatro oyunu sergilendiğini kaydetti. Suruç katliamı davasında yaşanan adaletsizliğin bu topraklarda yaşanan ilk ve son adaletsizlik örneği olmadığının altını çizen Delisu; 10 Ekim Ankara katliamı davası, Çorlu tren katliamı davası, Gezi şehidi Berkin Elvan davası ve Şenyaşar ailesinin davalarının da aynı hukuksuzlukla sürdüğünü belirtti. 

'ADALET ÇIĞLIĞINA KULAĞINI TIKAYANLAR İHTİYAÇ DUYDUKLARINDA ANLAYACAKLAR'
Öte yandan ilk günden bu yana her zorlukta yanlarında olan insan hakları savunucusu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hukuksuz şekilde vekilliğinin düşürüldüğünü ve HDP'nin kapatılmak istendiğini kaydeden Delisu, "Gerçekleri gün yüzüne çıkarma mücadelesinde vekilimizin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha duyuruyoruz. Ülkenin dört bir yanından yükselen adalet çığlığına kulaklarını tıkayanlar, gerçeği adalete ihtiyaç duydukları zaman anlayacaklardır" ifadelerini kullandı.