20 Eylül 2024 Cuma

Suriye'den ithal edilen patateste 'kimyasal' şüphesi

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Suriye'den ithal edilen patateslerde kimyasal madde olabileceğini belirtti.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Suriye'den ithal edilen patateslere ilişkin açıklama yaptı. Oda adına konuşan Uğur Toprak, Suriye'deki iç savaşta kimyasal silah kullanıldığı iddialarını hatırlattı. İthal edilen patateslerde kimyasal madde olabileceğini vurguladı. Toprak, yetkililere "Söz konusu patateslerin ülkemize girmeden akredite bir kuruluş tarafından analizleri yapıldı mı?" sorusunu yöneltti. Gerekli araştırmalar yapıldıysa veya yapılacaksa, bunun halka paylaşılması gerektiğini vurguladı. Toprak ayrıca Türkiye'yi tarımda dışa bağımlı hale getiren politikalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
 
Suriye'den patates ithal edilmesinin dikkat çeken bir diğer yanı ise patateslerin Efrin'den geliyor olması. Efrin operasyonu ardından, bölgedeki çetelere patates tohumları verildiği iddia ediliyor. Üstelik bölge yalnızca Efrin ile sınırlı değil. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Bab, Azez, El Rai ve Halep'in Ahterin kasabasının da bu bölgeler içinde olduğunu belirtiyor. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, tohumlar, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve tarım işletmelerinin çiftlikleri aracılığıyla ÖSO çetesi ve ailelerine verildi. Söz onusu durum, askeri işgal ardından Efrin'in ekonomik sömürgeleştirme planlarının da yapıldığına işaret ediyor.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Suriye'den patates ithal edilmesiyle tepki gören fiyat artışının düştüğünü savunmuştu. Zeybekçi ayrıca Türkiye'nin yeterli patatesi olduğunu ancak spekülasyon yapldığını savunmuştu. Bakanın açıklamalarının aksine, fiyatlardaki düşüş pazara yansımadı.
 
Türkiye 2011 öncesinde Suriye'ye ortalama 250 bin ton patates ihraç ediyordu. Geçtiğimiz sene 429 bin ton patates ihraç eden Türkiye, 2013'te BM Tarım Örgütü tarafından dünya genelinde en çok patates üreten 19. ülke seçilmişti.