21 Eylül 2024 Cumartesi

Suriye'de deprem sonrası Asi Nehri taştı

Şam hükümeti kontrolü altındaki kentler ve Türk devleti ile bağlı çetelerin işgali altındaki bölgelerde depremde yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. Sağlıklı bilgi akışının sağlanamadığı bölgede Asi Nehri'nin taşması sonucu çok sayıda yapının sular altında kaldığı öğrenildi.

Maraş merkezli iki büyük deprem, Suriye'de de büyük yıkıma yol açtı. Türk devleti ve bağlı çetelerinin işgali altındaki bölgelerin yanı sıra Şam hükümetinin kontrolü altındaki kentlerde de büyük yıkıma yol açtı.

Sağlıklı bilgi akışının sağlanamadığı bölgede, işgal altındaki kentlerde en az 2 bin 166 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 950'den fazla kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Şam hükümetinin haber ajansı SANA'nın haberine göre ise Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus kentlerinde bin 408 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 341 kişi yaralandı. Depremde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesinde 6 kişi yaşamını yitirdi.

İdlib'de Asi Nehri'nin deprem sonrası taşması sonucu çevresinde köyler su altında kaldı. Halk evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Depremden etkilenen Kobanê halkı, Özerk Yönetim ve Halk Belediyesinin depremin ilk günü açtığı çadırlarda kalmaya devam ediyor.

Kentteki binalarda oluşan hasarlar kurulan uzman ekip tarafından incelenirken, halka gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapıldı. Hasarın ağır olduğu binalara girişler yasaklanarak, yıkımları yapıldı.

Depremde zarar gören okullarda da hasar tespiti yapıldı. Hafif düzeyde hasar gören okullarda ise gerekli onarımlar yapılarak hizmete hazır hale getirilecek. Hasarlı okulların onarımı ve gerekli hazırlıklar için yarıyıl tatili 1 hafta daha uzatıldı.