20 Eylül 2024 Cuma

Süperpak işçilerinden dayanışma etkinliği düzenlendi

Grevdeki Süperpak işçileriyle dayanışma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte yaşanan ekonomik greve değinilerek "krizin faturasını işçi ve emekçiler ödemeyecek" denildi.
Selüloz İş Sendikası'nda örgütlü Süperpak işçileri grevlerinin 59. gününde dayanışma etkinliği düzenledi.
 
Etkinliğe Form Mukavva, Dr Oetken, Japar İmpo Motor, Polkima, Yatsan işçileri, Genel-İş, TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, CHP Milletvekili Kani Beko, ESP, SGDF katıldı.
 
Dayanışma etkinliği Süperpak işçilerinin yaptığı sunumla başladı. Grevin ikinci ayını geride bıraktığını ifade eden Süperpak işçisi, taleplerinin insani talepler olduğu ve patronun bu talepleri görmezden geldiğini kaydetti. Üç fabrikada 240 işçinin grev dediğini hatırlatan Süperpak işçisi, kendileriyle beraber direnişte olan Flormar işçilerinin direnişleri, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin direnişleri selamlandı. Grevlerinin başta Torbalı ve Ayrancılar olmak üzere ülkenin birçok sanayi kentine seslerinin ulaştığı işçilere umut ve güven verdiğini belirten Süperpak işçisi, "59 gün boyunca birliklerini direnişlerini güçlendirdiklerini, çalışırken yan yana gelmeyen arkadaşlarıyla yan yana geldik" dedi. Süperpak işçisi, işçiler olarak yıllarını Süperpak patronuna verdiklerini ve patronun daha çok kazanırken kendilerinin ise tiyatro, müzik, kısaca sanatın her alanından uzak kaldıklarını ancak grevin kendilerini sanatla da buluşturduğu ifade edildi.
 
Ardından söz alan Süperpak İşyeri Temsilcisi İsmail Güderoğlu ise greve çıkma süreçlerine değinerek patronun sıfır zam dayatmasına karşı üç fabrikadan 240 işçinin kararlı duruşuyla greve çıktıklarını sövyledi. Direnişlerini kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Güderoğlu, direnişlerinin 59. gününde olduğunu ve bugüne kadar patronla herhangi bir temas sağlanamadığını söyledi. İlk günden bugüne kadar yanlarında olan ve direnişlerine destek veren, etkinliğe katılanlara teşekkür eden Güderoğlu, Süperpak patronuna masaya oturup taleplerinin karşılanması çağrısı yaptı.
 
Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ise patronun sorunu çözmek yerine çözümsüzlüğü dayattığını, yurt dışında da Süperpak işçilerinin direnişini gündeme taşıdıklarını belirtti. Türk-İş olarak sonuna kadar grevin yanında olduklarını bundan sonra da yanında olacaklarını söyleyen Yıldırım, "Bayramdan sonra da grev tüm coşkusuyla kararlılıkla devam edecektir. Bizde bu greve destek olmaya devam edeceğiz. 59 gün değil 559 gün de sürse sonuna kadar grevin yanında olacağız" dedi.
 
Ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise ekonomik krize değinerek "Krizin faturasını yaratanlar ödemelidir" diye belirtti. Faturanin işçilere ödetilmek istendiğini vurgulayan Beko, Süperpak işçilerinin direnişini selamlayarak "işçilerinin örgütlülüğünün önemini bir kez daha gördük" dedi.
 
Ege İşçi Birliği adına yapılan konuşma da 59. gününde olan grev selamlandı. "Grevde işçilerin birleşerek neler yapabileceğini bir kez daha gördük" denilen konuşmada, patronun işçiler üzerindeki dayatmalara karşı grevin önemine değinildi. Yaşanan ekonomik krize değinilen konuşmada "Faturasını bizlere ödetmek istiyorlar. Ancak bu krizi biz yaratmadık bizler sonuçlarıyla uğraşıyoruz" ifade edildi. Krizin sonuçlarının işten atma ve zamlarla işçilere yansıtıldığı belirtilen konuşmada, krizlerden çıkış yolu Süperpak'ta olduğu gibi grev olduğu ve bu grevleri büyütmekten yani diğer fabrikalara da taşımaktan geçtiği kaydedildi.
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) adına konuşan Satiye Ok ise "Biz ESP olarak bu onurlu direnişi selamlıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu karanlık günlerde gelecek güzel günlere umut oldunuz. Türkiye'nin dört bir yanında işçiler işten atılıyor. Açlıkla sınanıyor. Ekonomik krizin sonuçlarını işçilere ödetmeye çalışıyorlar ama bugün bu direniş egemenlere 'krizi yaratanlar bedelini ödesin' cevabını veriyor. Bu krizin siyasi sorumlusu siyasi iktidar ve onun yandaş patronlarıdır. Biz bu krizin faturasını ödemeyeceğiz. Bu onurlu direnişi Türkiye'nin dört bir yanında dayanışmayla büyüteceğiz. Mutlaka kazanacağız" diye belirtti. 
 
Dayanışma etkinliği halk oyunları ve Yenikapı Tiyatro Topluluğu'nun "Palto" oyunu işçiler tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlik İzmir Müzisyenler Derneği'nin söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.