20 Eylül 2024 Cuma

Sultangazi Kadın Dayanışması Girişimi kuruldu

Sultangazi Kadın Dayanışması Girişimi, "Toplumda kadın gerçekliği" konulu söyleşi yaparak kuruluşunu duyurdu.
Sultangazi Kadın Dayanışması Girişimi, Gazi Mahallesi'nde "Toplumda kadın gerçekliği" konulu söyleşi düzenledi.
 
Söyleşiden önce kuruluşunu ilan eden girişim, yerel bir inisiyatif olarak kadın dayanışmasını büyütme iddiası ile yola çıktıklarını ifade etti.
 
Feminist aktivist Hülya Ağaoğlu, kadın hakları ile ilgili anlatım yaptı. Ağaoğlu, 1987'de dayağa karşı yürüyüşün yıl dönümü olduğunu hatırlattı. 1987'de yapılan yürüyüşün ortak açıklamasını okuyan ve şimdi tutuklu olan Ayşe Düzkan'ı anarak konuşmasına başladı.
 
'ERKEK ŞİDDETİ EVDE BAŞLIYOR'
 
Kadına yönelik şiddetin artık toplumda meşruluğunu kaybetmeye başladığını dile getiren Ağaoğlu, erkek şiddetinin hayatın her yerinde olduğunu, ancak bu şiddetin ilk olarak evdeki erkekle başladığını dile getirdi.
 
Geçtiğimiz yıllarda otobüste şort giyen kadına tekme atıldığını ve bunun "İslamcı erkek şiddeti" olduğunu ifade eden Ağaoğlu, bu durumu AKP'nin meşrulaştırdığını kaydetti.
 
Kadınların kendi hayatını kurmak için mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Ağaoğlu, nafaka hakkı, evlilik yaşının düşürülmesi ve kürtaj hakkı gibi birçok hak gasbına karşı mücadele etmek gerektiğini söyledi.
 
'AKP VE ERKEK EGEMENLİĞİ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE'
 
Nafaka hakkının boşanmaların zorlaştırılması için gasp edildiğini kaydeden Ağaoğlu, toplumun aile kurumu üzerinden var olduğunu ve AKP'nin iktidarını da aile üzerinden kurmaya çalıştığını kaydetti.
 
Sığınaklarda kalan ve devlet korumasında olan kadınların erkekler tarafından katledildiğini, arabuluculuk sisteminin kadınlara evdeki şiddete razı etme amacı güttüğünü belirten Ağaoğlu, "AKP, erkek egemen sistemle işbirliği içinde" dedi.
 
'KADIN DAYANIŞMASI İLE KURTULURUZ'
 
Bunun karşısında tüm kadınların kurtuluşunun kadın dayanışmasında olduğunu dile getiren Ağaoğlu, kadın dayanışmasını güçlendirmek gerektiğini söyledi.