21 Eylül 2024 Cumartesi

Sudan'da ordu ve paramiliter güçler arasında çatışma

Sudan'da ordu ve paramiliter HDK arasında çıkan çatışmalarda en az 56 kişi yaşamını yitirdi, 595 kişi ise yaralandı.

Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çıkan çatışmalarda en az 56 kişi yaşamını yitirdi, 595 kişi ise yaralandı. Sudan ordusu ile HDK arasında birkaç aydır yaşanan gerilim sıcak çatışmaya dönüştü. Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerde, ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başladı. Ordunun HDK'nin yer aldığı bölgelere yoğun hava saldırıları düzenlediği öğrenildi. Hartum'daki HDK Başkanlığı ve Sudan ordusunun genel merkezinden de dumanlar yükseldi.

56 kişinin öldürüldüğünü ve 595 kişinin yaralandığını duyuran Sudan Doktorlar Komitesi, "Aklıselimin hakim olması ve masum, silahsız sivillerin canına mal olan çatışmaların derhal durdurulması, alıkonan, mahsur kalanların tahliyesi ve yaralılara ilk yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

HDK, Başkanlık Sarayını ve Hartum Havaalanını ele geçirdiğini öne sürerken, Sudan ordusu bu durumu yalanladı. Çatışmaların ilk olarak patlak verdiği Merowe'de okullar ve dükkanlar kapatıldı. Şehrin pek çok noktasında elektrik olmadığı öğrenildi. Başkent Hartum'da ise çatışmalar devam ediyor.

Hızlı Destek Kuvvetleri, eski rejim döneminde Darfur'da hükümete karşı olan güçlere karşı savaşmak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor. Sudan ordusu, "paralel ordu" gibi hareket eden HDK'nin kendisine bağlanmasını istiyor, HDK ise bunun ancak sivil yönetime geçilmesinin ardından mümkün olabileceğini belirtiyor.