22 Eylül 2024 Pazar

Sudan'da halkın direnişi sürüyor

Sudan halkı darbe hükümetine direnmeye devam ederken, askeri cuntanın muhaliflere ve komünistlere dönük baskısı sürüyor. Darbe öncesi rejimi oluşturan partiler ise, Sudan'da masabaşında görüşmelere başladı. Görüşmelere darbe karşıtları dahil edilmiyor.

Sudan'da halkın darbe hükümetine karşı direnişi sürüyor. OHAL sürecinde sokakları terk etmeyen halk, 29 Mayıs'ta olağanüstü halin kaldırılmasının ardından daha kitlesel eylemler örgütlemeye başladı. Başkent Hartum başta olmak üzere pek çok kentte kitlesel eylemler yapılırken, ordu güçleri halka yönelik saldırısına devam etti. Eylemlere yönelik saldırıda en az 40 kişi yaralanırken, Sudan Direniş Komiteleri halkı ülkedeki paramiliter milislerin lideri general Muhammed Hamdan Daglo'nun açılışını yapacağı 39'uncu Hartum fuarını protesto etmeye çağırdı.

Sudan Komünist Partisi'nden (SKP) Raşit El-Şeyk ise, "Aslında OHAL'in kalkması hiçbir şeyi değiştirmedi. Uluslararası kamuoyunun gözleri önüne bir perde çekmekten başka bir amaç taşımıyor, ki uluslararası güçler cuntadan sadece diyalog dedikleri sürece başlamadan önce bir iyi niyet gösterisinde bulunmasını istemişti. Cunta, küçük bir havucu gösterirken sopayı kullanmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

SKP, yaptığı yazılı açıklamada darbe hükümetinin üye ve yöneticilerine dönük baskısının sürdüğünü aktardı. Yapılan açıklamada, operasyonlarla MYK üyelerinin de içinde bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığı belirtilirken, SKP'nin devrim güçlerinin birleşik cephesini kurma çağrısının muhalif güçler tarafından karşılık bulduğu kaydedildi.

DARBE KARŞITLARI GÖRÜŞMELERİN DIŞINDA TUTULUYOR
Öte yandan ülkenin en eski iki partisi Ulusal Umma Partisi (UUP) ve Demokratik Birlik Partisi (DBP) Sudanlılar arasında "ulusal bir mekanizma" yoluyla diyalog başlatılması konusunda anlaştı. 5 Haziran'da Hartum'da yapılan toplantıda UUP Başkanı Maj Gen Fadlallah Burma Nasir ile DBP Başkanvekili El Bukhari Abdallah El Jaali, adil ve kapsamlı bir barış ve demokratik geçiş için birlik oluşturmak amacıyla ülkenin kritik konularında birlikte hareket edeceklerini açıkladı.

Askeri bileşenler, ordunun başını çektiği hükümetin parçası olan Sudan Devrimci Cephesi, darbeyi destekleyen eski isyancı grupların koalisyonu olan Ulusal Konsensüs, darbeye karşı olan islamcı Halk Kongresi Partisi ve orduyu toplayan Tijani El-Sisi'nin Sudan Rönesans İttifakı gibi eski rejim gruplarının da dahil olduğu grupların katıldığı, üçlü mekanizmanın diyalog konferansının açılış oturumu ise Değişim ve Özgürlük Güçleri'nin (DÖG) sürece katılımının yeniden sağlanması amacıyla ertelendi. Görüşmelerde DÖG'ün yanı sıra diğer darbe karşıtı yapılar Direniş Komiteleri, Sudan Komünist Partisi ve Sudan Profesyoneller Birliği de yer almıyor.

DÖG'ün 8 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre krizin sorumlusu taraflar doğru tanımlanmadığı sürece hiçbir politik sürece dahil olmayacaklar. DÖG, müzakerelerin bu aşamada barış isteyen gruplar ve askeri bileşenler arasında olmasını savunurken ordu, eski rejimden ordu yanlısı grupları da geçiş hükümetine katmayı istiyor. SKP'nin tutumu ise darbecilerin iktidarı halk güçlerine bırakması dışında başka bir çözümün olmadığı yönünde.

25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu 4500'ün üzerinde eylemci yaralanırken en az 98 kişi ise hayatını kaybetti.

KOMÜNİST PARTİ YÖNETİCİLERİ TUTUKLANDI
Bu arada Sudan Komünist Partisi (SKP) Politik Sekreteri Muhammed Muhtar el-Hatib ve Merkez Komite üyesi Salih Mahmut'un evleri basılarak gözaltına alındı ve tutuklandıları.