22 Eylül 2024 Pazar

Sudan halkı sokaklarda barikat kurdu polisle çatıştı

Sudan halkı, askeri darbeye karşı başkent Hartum, Omdurman ve Kassala bölgelerinde eylemlerine devam etti. Polis zırhlı aracının çarptığı bir kişi ağır yaralandı.

Sudan'da halk, askeri darbe sistemine karşı çıkan eylemlerine başkent Hartum, Omdurman ve Kasala bölgelerinde devam etti.

Sudan'da diktatör Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i deviren halk ayaklanmasından sonra ordu yönetime el koymuş ve sivil bir hükümet kurulmasını engellemişti.

Sudan halkı ise aylardır, askeri darbeye karşı eylem gerçekleştiriyor. Eylemler ülkenin birçok kentine yayılırken, asker ve polis saldırılarına rağmen halkın direnişi kesintisiz sürüyor.

Ordu Komutanı Abdulfettah El Burhan, sivil hükümet ile ilgili Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yapılan "üçlü mekanizma" görüşmelerinden geçtiğimiz hafta çekilmişti. El Burhan'ın bağımsız bir teknokrat hükümeti kurulması yönündeki açıklamaları halkın tepkisini daha da artırdı.

Direniş komitelerinin çağrısıyla sokaklara çıkan Sudanlılar, yollara barikat kurdu. Başkent Hartum ve diğer kentlerde kitlesel yürüyüşler gerçekleştirdi. Sudan polisi, eylemlere saldırdı, sert çatışmalar yaşandı. Polis kitleye karşı yoğun şekilde gaz bombası kullandı. Halk, barikat başlarında polise taşlarla karşı koydu.

Çatışmalar esnasında zırhlı bir polis aracının çarpması sonucu bir eylemci ağır yaralandı.