23 Eylül 2024 Pazartesi

Sudan halkı artan baskılara direnişle yanıt veriyor

Sudan da darbeci hükümetin, halk eylemlerini bastırma amaçlı kaçırma, tutuklama ve işkence saldırılarına karşı Sudan halkı direnişini sürdürüyor.

Darbeci hükümet Omdurman bölgesinde ki harekete liderlik eden Öğretmenler Komitesi Başkanı Faysal Hassan Bedir'in evini basarak tutukladı. Onlarca Sudanlı eylemci ise darbe güçlerince kaybedildi.

Sudan halkı ise dün de onlarca kent ve bölgede sokaklara çıkarak darbeyi ve hükümetin uyguladığı yıldırma politikalarını protesto etti. "Daha fazla direniş" sloganıyla yürüyüşler düzenlenirken, Sudanlı avukatlar da "Darbenin kanunsuz ve yasadışı uygulamalarına karşı susmayacağız" diyerek eylemlerde yer aldı.

Yürüyüşe saldıran asker ve polislere karşı halk barikatlar kurarak direnişe geçti.

Sudan Doktorlar Komitesi'nin açıklamalarına göre dün ki eylemlerde 4'ünün hayati tehlikesi olmak üzere 73 kişi yaralandı. Direniş Komitesi'nin yaptığı açıklamaya göre ise son günlerde aralarında öğretmen, öğrencilerinde olduğu 100'den fazla insan kaçırıldı. Kaçırılan insanların çoğundan hala haber alınamıyor.

Sudan Direniş Komiteleri Koordinasyonu resmi internet sitesinden çağrı yaparak 31 Mart'ta eylem çağrısı yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "31 Mart günü halkımız milyonlar olup sokaklara akacak ve darbecilerin sarayına yürüyecek. Sokağın ve halkın sözünün esas olduğunu ve halkın hayallerinin yakında gerçekleşeceğini haykıracak."