4 Ekim 2024 Cuma

'Suçlu varsa, üniversitelerin özerkliğini kaldıranlardır'

Gözaltına alınan öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Eğitim Sen Genel Merkezi, ortada bir suç varsa eğer bunun öğrencilerin demokratik taleplerini hiçe sayılması, üniversitenin özerklikleri yok sayılması olduğunu kaydetti. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklanan arkadaşlarıyla dayanışma ve kayyum rektör Melih Bulu'nun hala istifa etmemesini protesto etmek için yapmak istediği açıklamaya yönelik polis saldırısını ve öğrencilerin işkenceyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

Her rengi eşit gören, rengarenk enerjileri ile özgürlüklerini savunan gençlerin korku dağının zirvesine taht kuranların karşısında diz çökmediğinin altını çizen Eğitim Sen Genel Merkezi, "Asıl sorun, düşünce ve ifade özgürlüğünü  sadece kendileri için bir özgürlük sanan siyasi iktidar temsilcilerinin, demokrasiden, demokratik tartışma kültüründen ve üniversite fikrinden bihaber olmalarıdır" dedi. 

Ortada bir suç olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu suç, LGBTİ+ bireylerin hak ve özgürlüklerini yok sayan ve yaşam haklarını tehdit edenlerin; laikliği ortadan kaldırarak, İslam dininin değerlerini her türlü siyasal, ekonomik ve kültürel zulme ortak edenlerin; üniversiteli gençlerin demokratik  taleplerini şiddetle bastıranların ve anayasal güvence altında olan üniversitelerin kurumsal özerkliğini ortadan kaldıranların suçudur" ifadeleri kullanıldı. 

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasının istendiği açıklama, şöyle devam etti: "Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversiteye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Rektörlerin üniversite bileşenlerinin iradesiyle seçilmesini engelleyen düzenlemenin değiştirilmesi için TBMM'de grubu bulunan  siyasi partileri sorumluluğa davet ediyoruz."