2 Ekim 2024 Çarşamba

Su olmayan bölgeye besi sığırcılığı tesisi

Yozgat'ta su olmayan bölgede, Tarıma Dayalı İhtisas (besi sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanıyor. Yerleşim yerlerine 500 metreden daha az yakın olan bölgeye yapılacak tesise köylüler karşı çünkü yaşam şartlarını olumsuz etkileyecek. Osmaniye Köyü Muhtarı Yıldız, defalarca dilekçe yazdıklarını ancak "yukarıda bir yerlerde" takıldığını söyledi ve görüştüğü memurların "üstümüzde siyasi baskı var" dediğini aktardı. Bölgede bulunan en az 10 köy projeye karşı dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bir milyon 700 bin metrekare alanda Tarıma Dayalı İhtisas (besi sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanıyor. Osmaniye köyüne 500 metreden daha az mesafede olan proje alanında kurulacak olan 100 adet işletmede 10 bin besi sığırcılığı yetiştirileceği öngörülüyor.

Bölge halkı projeye karşı. Çünkü proje köy merasına yapılacağı için köylünün yaşam şartları daha da ağırlaşacak. Öte yandan süt veren bir büyük baş hayvanın günlük 78 litreye kadar su tüketmesi gerekir fakat bölgede su yok.

Üstelik proje gizli kapaklı yürütülüyor. Köy muhtarlarına, "projenin önüne geçmeyin, zaten yapılacak" uyarıları yapılıyor. Buna rağmen Osmaniye ve civardaki toplam on köyün halkı ve muhtarları projeye karşı mücadeleyi sürdürüyor.

EKİNCİ: SU GİBİ ÇEVRESEL FAKTÖRLERİMİZİ ETKİLİYOR
Projeye ilişkin konuştuğumuz köylülerden Ahmet Yasin Ekinci, köyün tapulu mera arazisinde on bin hayvanlı bir ahır tesisinin kurulması planını hatırlattı. Organize sanayi bölgesi tarzında kurulacak tesisin, yerleşim yerlerine oldukça yakın olduğuna dikkat çeken Ekinci, "Su problemi gibi çevresel faktörlerimizi etkiliyor. Bununla ilgili itiraz dilekçesi başladı, ÇED raporu olumlu çıktı. Mahkeme sürecini başlattık, sonuç bekliyoruz" dedi.

'YETKİSİ OLMAYAN KİŞİLER KÖYLÜYE EKSİK VE YANLIŞ BİLGİ VERDİ'
Bilgilendirme amaçlı köye memurların geldiğini, halkı topladığını belirten Ekinci, "Fakat gelen insanlar yetkisi olmayan kişiler. Yanlış ve eksik bilgilendirme yaptılar. Bu proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onaylanmalı ama onayı veren bir mimar. Böyle bir projeye onay verme yetkisi yok. Bilirkişi gösterilmiş fakat yetkisiz 'yetkili'" diye konuştu.

Seslerini duyurmak için son çare olarak sosyal medya hesaplarını kullandıklarını belirten Ekinci, dayanışma çağrısı yaptı. Ekinci, @meramizadokunma isimli Twitter hesabından sürece ilişkin paylaşım yaptıklarını da ekledi.

KÖY MUHTARI YILDIZ: DİLEKÇELER YUKARIDA BİR YERDE TAKILIYOR
Osmaniye Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldız da yazdıkları dilekçelere ilişkin "yukarıda bir yerlere takılıyor" yorumu yaptı. Yıldız, "Mera müdürüyle konuşuyorum, 'meranın aslını değiştiremeyiz. Ama siyasi baskı olduğu zaman ya görevimden olacağım ya da değiştirmek zorunda kalacağım' diyor. E diğer kuruluşların hepsi aynı ifadeyi veriyor. Bu ahırların olma şartının hiçbir mümkünatı yok. Ama siyasi baskı var. on köyün muhtarının da imzası olmasına rağmen diretiyor" ifadelerini kullandı.

'SU OLMAYAN YERDE BÜYÜK BAŞ HAYVANIN NE İŞİ VAR?'
Devlet Su İşleri'nin bölgede onayı olmadığını çünkü su bulunmadığının altını çizen Yıldız, şöyle devam etti: "Su olmayan bir yerde 10 bin büyük başlı hayvanın ne işi var. İl Tarım Müdürü'ne soruyorum, 'günlük 40 litrelik süt veren hayvanın, günlük tüketmesi gereken su ne biliyor musunuz?' diye. Soruma yanıt alamıyorum, susuyor. Daha önceki valimiz 'bu proje buraya yapılamaz' dedi. Valiyi genel merkeze çektiler. Mücadele ediyoruz uzun zamandır. On köyün itirazı var. Köy muhtarlarının bazılarına, 'bu işin önüne geçmeyin, zaten yapılacak' demişler. Biz köyümüzün hakkını savunuyoruz. İdam da etseler bu işin peşindeyiz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Dayanışma bekliyoruz."